Ca urmare a presiunilor mediatice exercitate asupra clubului, echipei și sportivilor CSM Oradea, prin prisma întâmplărilor consemnate la meciul cu U-BT Cluj-Napoca din data de 18 martie, conducerea CSM Oradea nu a dorit să reacționeze public tocmai pentru a nu escalada incidentul mai mult decât este nevoie, dar se vede obligată să o facă, deoarece atenția se direcționează în mod nedrept către oameni din staff-ul tehnic și lotul de jucători al echipei noastre.

 

Gesturi provocatoare

Sportivul echipei U-BT Cluj-Napoca, Karel Guzman, apare pe filmările premergătoare finalei de Cupa României la baschet masculin - ediția 2023, din data de 15 Februarie anul curent, având o incursiune provocatoare în dreptul băncii tehnice a echipei CSM CSU Oradea. În timpul aceluiași meci Guzman are o atitudine agresivă față de întreaga bancă a echipei noastre după un coș marcat de U-BT, gestul fiind consemnat chiar în fața băncii echipei noastre. Același Guzman apare pe filmările premergătoare meciului de Liga Națională de baschet masculin - ediția 2022/23, din 18 martie 2023 având o nouă incursiune în dreptul băncii tehnice a echipei CSM CSU Oradea. De această dată, Radovan Markovic, antrenorul secund al echipei noastre, îi atrage atenția sportivului că nu are ce să caute în acea zonă a terenului, echipa lui având obligația să se încălzească în fața băncii lor tehnice. Mai mult, Radovan Markovic a atras atenția arbitrilor și comisarului cu privire la prezența lui Guzman în dreptul băncii tehnice a CSM Oradea.

În timpul jocului, premergător incidentului care îl are principal protagonist pe Karel Guzman de la U-BT Cluj-Napoca, pe filmarea meciului se identifică două momente în care Guzman lovește jucătorii echipei CSM CSU Oradea.

Menționăm că primul moment nu a fost sancționat cu fault antisportiv ceea ce ar fi dus deja la eliminarea lui din joc pentru cumul de două greșeli antisportive. Mai apoi, în urma deciziei ulterioare de descalificare a jucătorului, acesta a exercitat un comportament violent și periculos pentru integritatea participanților la eveniment (copil de mingi, majorete, spectatori).

 

Cu ranga în sală!

Ulterior acestui moment, Karel Guzman a încercat să revină în sală cu o rangă de fier fiind cu greu oprit de către un coechipier al său.

Mulțumim lui Andrija Stipanovic pentru că prin acțiunile sale a prevenit o posibilă tragedie! Guzman a fost deposedat de acel obiect și s-au întocmit acte de sesizare conform art. 371 din Noul Cod Penal pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.

Toate aceste comportamente ale lui Guzman ne conduc la concluzia că staff-ul echipei U-BT Cluj-Napoca nu îl poate controla.

În timpul incidentului, precum și la sfârșitul meciului, se identifică mai multe momente în care reprezentanții staff-ului U-BT Cluj-Napoca îl bruschează pe antrenorul secund al CSM CSU Oradea, Radovan Markovic. Aceștia, potrivit spuselor componenților staff-ului echipei orădene, îi adresează lui Radovan Markovic injurii și amenințări referitor la ce anume urmează să i se întâmple acestuia la meciul de la Cluj-Napoca, începând cu antrenorul principal Mihai Silvășan și directorul sportiv Branko Cuic.

Acest gen de reacție nu poate fi tolerat în condițiile în care vorbim despre persoane cu funcții oficiale în organigrama unui partener de întrecere. Mai mult, aceiași oficiali au adresat cuvinte injurioase și jignitoare arbitrilor.

Subliniem faptul că incidentele s-au consemnat la banca echipei CSM Oradea. Comportamentul tuturor reprezentanților echipei noastre a fost impecabil, refuzând să răspundă provocărilor și amenințărilor exprimate de reprezentanții U-BT Cluj-Napoca.

CSM Oradea a fost întotdeauna o gazdă bună pentru oaspeții săi. Inclusiv pentru U-BT Cluj-Napoca, a căror componenți au beneficiat de acces în toate zonele Oradea Arena. Spre exemplu domnul Guzman s-a pregătit în sala de forță cot la cot cu jucătorul nostru Justin Carter.

Faptele săvârșite pe terenul de joc, de natură sportivă, ce contravin regulamentului jocului de baschet au fost sancționate de către brigada de arbitri delegată la acest meci.

Suntem indignați de încercarea reprezentanților U-BT Cluj-Napoca de a justifica acțiunile unui om care a manifestat un comportament violent față de partenerii de întrecere și spectatori, de a justifica acțiunile unui om care este anchetat pentru că s-a întors în sală cu o rangă de fier.

Karel Guzman are un întreg istoric de comportament violent, provocator și nesportiv. Este recidivist, iar de această dată a dus lucrurile într-o zonă deosebit de periculoasă. Girat de către oamenii din staff-ul U-BT Cluj-Napoca.

CSM Oradea