La o zi după ce Ministerul Sănătății a aprobat utilizarea testelor rapide antigen pentru depistarea Covid-19 în competițiile sportive rezervate amatorilor, Federația Română de Fotbal (FRF) a anunțat calendarul jocurilor de menținere-promovare în Liga a III-a.

Campionat de Liga a IV-a timp de o lună?!

Mai precis, nicio echipă din Liga a III-a nu va retrograda direct, ci eventual în urma unor eventuale jocuri de baraj. Dacă va fi vorba de așa ceva, pentru că FRF le-a dat termen AJF-urilor să-și desemneze campioana până pe 8 mai! Adică în termen de o lună, în condițiile în care, cu trei excepții (Hunedoara, Brașov, Arad), campionatul Ligii a IV-a a fost suspendat de mai bine de un an din cauza pandemiei de Covid-19. Și nici nu sunt semnale ca ar putea începe imediat. Costurile de participare rămân ridicate chiar și după adoptarea testelor rapide, mai ieftine, dar efectuate mai des, plus că și participarea la baraje necesită costuri substanțiale.

Baraje iluzorii...

Mai întâi, reprezentantele  județene ar juca pe 12 mai un prim baraj într-o singură manșă, pe teren neutru, iar învingătoarele vor merge la al doilea baraj, în dublă manșă, pe 16 și 23 mai contra celor mai slabe echipe din Liga III. De menționat că pentru primul baraj împerecherea va fi făcută prin tragere la sorţi, fără a se ţine cont de criteriul geografic, existând astfel posibilitatea de a întâlni un adversar de la sute de kilometri!!!

Ca să nu mai spunem de timpul insuficient pentru pregătire, formalități de participare în (mini)campionat, fie el și de minim patru echipe, cu meciuri tur-retur și finală județeană, după cum a recomandat forul federal. Ideea federalilor privind organizarea unei competiții de Liga a IV-a în pripă pare una de ochii lumii. În realitate, dorința FRF este de a păstra majoritatea, dacă nu toate competitoarele din Liga a III-a, care a pornit la start în toamna anului trecut cu 100 de echipe.

În Bihor este greu de crezut că se vor găsi patru echipe care să joace imediat. De altfel, președintele Radu Bitea anunța în urmă cu ceva timp că din momentul în care testele rapide vor fi acceptate pentru sportul amator le va da un răgaz de o lună echipelor pentru pregătirea participării în campionat. Or, în condițiile date, într-o lună ar trebui încheiat miniturneul județean.

Nici în cazul celor care au disputat meciuri oficiale, termenul dat de FRF e greu de respectat. AJF Arad a demarat recent Liga a IV-a cu 9 echipe, care trebuia să se încheie la 26 mai, dar rămâne de văzut cum va fi finalizat la data anunțată de FRF, în timp ce AJF Hunedoara și AJF Brașov nu au reluat întrecerea începută în toamnă.

                                                          ***

Regulamentul jocurilor de baraj

Menţinerea/promovarea în Liga III:

Etapa I: tur preliminar pentru desemnarea campioanelor judeţene care vor participa la baraj (etapa a II-a). Data de desfăşurare este 12 mai 2021

Etapa a II-a: baraj pentru menţinerea/promovarea în Liga III, între echipele calificate din turul preliminar (etapa I) şi cele 21 de echipe care vor ocupa locurile retrogradabile (locurile 9-10 din fiecare serie plus cel mai slab loc 8 din cele zece serii) la finalul sezonului regulat din Liga III. Datele de desfăşurare ale celor două manşe sunt 16 şi 23 mai 2021.

Etapa I – procedură de desfăşurare

Dreptul de participare al echipelor din Liga a IV-a la barajul de menţinere/promovare se poate obține doar în situația în care cluburile respective vor participa la un sistem competițional de tip campionat cu un format de minim 4 echipe (care să înceapă şi să termine competiţia) şi un număr de minim 7 jocuri disputate de echipa calificată/desemnată din partea judeţului respectiv.

Asociaţiile judeţene de fotbal, respectiv, AMFB, sunt obligate să comunice către Departamentul Competiţii al FRF, în scris, până la data de 8 mai 2021, ora 24:00, echipele calificate pentru a participa la jocurile de baraj şi să transmită copia Certificatului de Identitate Sportivă al acestora eliberat de Ministerul Tineretului şi Sportului.

Cele 42 de echipe desemnate de AJF/AMFB vor fi împerecheate prin tragere la sorţi, fără a se ţine cont de criteriul geografic, pentru a disputa un tur preliminar constând într-un singur joc pe teren neutru (la o distanţă aproximativ egală între cele două echipe). Vor rezulta astfel 21 de echipe care se vor califica în Etapa a II-a.

În situaţia în care vor fi judeţe care nu vor putea îndeplini condiţiile minime de mai sus și nu vor putea desemna o participantă la Etapa I a barajului de menţinere/promovare, numărul meciurilor din această etapă se va reduce conform următoarelor principii:

 a) dacă numărul de echipe desemnate de AJF/AMFB va fi mai mic sau egal cu 21, atunci turul preliminar nu se va mai disputa, urmând ca echipele desemnate să se califice direct în etapa a II-a

   b) dacă numărul de echipe desemnate de AJF/AMFB va fi mai mare de 21, dar mai mic de 42, prin tragere la sorţi se va stabili un număr de jocuri astfel încât să rezulte un număr de 21 de echipe calificate în Etapa a II-a.

De exemplu: dacă vor fi 32 de echipe, atunci se vor trage la sorţi 11 meciuri (22 de echipe vor fi împerecheate fără a se ţine cont de criteriul geografic), iar cele 10 echipe rămase în urnă se vor califica direct în Etapa a II-a, alături de cele 11 câştigătoare ale turului preliminar.

Etapa a II-a - procedură de desfăşurare

Prin tragere la sorţi, echipele calificate din turul preliminar vor întâlni în dublă manşă echipele de pe locurile retrogradabile din Liga III,

Dacă numărul echipelor calificate din turul preliminar este mai mic de 21, acestea vor întâlni, în dublă manşă, acelaşi număr de echipe de pe locurile retrogradabile din Liga III

De exemplu: dacă vor fi 18 calificate, atunci ele se vor duela cu 18 echipe de pe locuri retrogradabile din Liga 3 (cele 10 ocupante ale ultimului loc din fiecare serie plus cele mai slabe 8 echipe de pe locul 9 din fiecare serie, desemnate pe baza punctelor acumulate în meciurile disputate cu locurile 1-8).