În comuna Lunca, „sportul rege” prinde cu pași grăbiți, dar mai ales siguri, un teren fertil în ceea ce privește pasiunea localnicilor de a se confrunta într-un cadru organizat la fotbal pe teren redus. Printre „vinovații” principali ai acestui aspect se dovedește a fi „șușteanul” Dorin Boca, un mare iubitor, dar mai ales susținător al mișcării sportive.

 

Dacă în urmă cu ceva timp, mai precis pe 6 octombrie a acestui an, satul Șuștiu a fost „magnetul” care a atras toată atenția locuitorilor comunei datorită inaugurării noului teren sintetic, dotat cu instalație de nocturnă, duminică, 8 decembrie, a fost rândul satului Seghiște de a acapara atenția iubitorilor fotbalului prin găzduirea finalei cupei „Moș Nicolae” a comunei Lunca, ediția I. Orice început are un punct de pornire, iar în comuna Lunca, după ani și ani, acesta a fost satul Șuștiu, unde a avut loc un turneu organizat datorită inițiativei fraților Florin „Uțu” Boca și Dorin Boca care a capacitat jucătorii din satele comunei - Șuștiu, Briheni, Hotărel, Seghiște, Sârbești - care s-au înfruntat la prima ediție a „Cupei Lunca”. De ce după ani și ani? Deoarece în această comună, în perioada anilor 1980-1990, s-a jucat fotbal pe dreptunghiul verde în mod organizat, când echipa Viitorul Șuștiu a devenit campioana zonei în șase ediții, iar mulți dintre foștii componenți ai acelei echipe s-au regăsit printre spectatorii din 6 octombrie sugerând (re)înființarea unei echipe care să reprezinte comuna Lunca în fotbalul județean. Speranțele acestora au ca punct de „sprijin” pasiunea pentru „magia” balonului rotund a lui Dorin Boca, cunoscut ca un adevărat specialist al promovărilor - trei echipe în patru ani - dar și ca un iubitor al plaiurilor natale. Deci, cine știe ce rezervă viitorul acestei comune, pe tărâmul sportului?

Dorul de revanșă a fost împlinit parțial

Rivalitatea dintre „seghișteni” și „șușteni” este una cunoscută nu numai în cadrul comunei, ci în întreaga zonă, iar faptul că la turneul organizat la Șuștiu tragerea la sorți a stabilit ca cele două echipe să facă parte din aceeași grupă a fost unul greu „digerat” de ambele grupări. Cei mai „șifonați” au fost „seghiștenii”, deoarece au părăsit competiția mult prea devreme datorită unicului gol marcat de Vlad Miara, dar mai ales a faptului că rivalii lor au câștigat, la final, trofeul pus în joc. Imediat a fost lansată ideea unei revanșe, care s-a materializat duminică, 8 decembrie, când a fost organizată finala primei ediții a cupei „Moș Nicolae”, din comuna Lunca, astfel dorul de revanșă fiind împlinit, însă doar parțial deoarece victoria a aparținut din nou „șuștenilor”.

Cupa a luat drumul Șuștiului

Meciul mult așteptat s-a disputat pe terenul sintetic din Seghiște, sub fluierul imparțial al lui Septimiu Bărăian, fostul portar al echipei Biharea Vașcău, două reprize a câte 30 de minute, în formula 5+1. Din păcate, această dispută nu a avut istoric prin prisma faptului că „șuștenii”, sub „bagheta” exigentului antrenor Dorin Boca, au jucat la capacitate maximă, fiind „vioara” întâi la toate capitolele. Ca din „pușcă” au plecat primele „cartușe” (a se citi goluri) realizate de Ionuț Micle (5, 13) pentru ca vechea lor cunoștință din turneul trecut, Vlad Miara (15), să-i mai „curenteze” din nou, mărind diferența, 0-3. Într-o repriză dominată autoritar, „oaspeții” au mai punctat prin Paul Ștefan (26) și Adrian Lupuț (27), scorul luând proporții, fără ca partenerul de întrecere să poată opune vreo rezistență. După ce Robert Dan (39) a mărit diferența, a apărut și șansa golului pentru „seghișteni”, însă antrenorul Vasile Bota, alintat „Sina”, a dorit să execute lovitura de pedeapsă pe care a ratat-o. Din nou Robert Dan (45) a „recidivat”, ca și Adrian Lupuț (49), scorul devenind 0-8. Orgoliul gazdelor a răbufnit, iar Adrian Haica (52, 53) a reușit „dubla” în doar 60 de secunde. Adrian Lupuț (54) a răspuns prompt, 2-9, pentru ca celălalt Adrian, Haica (56), să reușească tripla. Scorul final, 4-9, a fost stabilit de Flavius Frențiu (59) la ultima fază mai consistentă a jocului, deoarece în cele trei minute adiționale nu s-a mai înscris. Festivitatea de premiere a fost oficiată de Andrei Lazăr, fostul căpitan al echipei Biharea Vașcău, câștigătoarea ediției trecute a Seriei a II-a, Liga a V-a.

Selecționata Seghiște: Daniel Popoviciu, Robert Mihuța, Flavius Frențiu, Adrian Haica, Adrian Bogdan, Alex Negrita, Alex Bogdan. Antrenor: Vasile „Sina” Bota.

Selecționata Șuștiu: Denis Micle, Andrei Popa, Dan Robert, Ionuț Micle, Adrian Lupuț, Paul Ștefan, Vlad Miara. Antrenor: Dorin Boca.

Alături de sport

Autoritățile locale, reprezentate de Ioan Popa și Crăciun Cuc, primarul, respectiv viceprimarul comunei Lunca, împreună cu secretarul Radu Chirodea, au fost în mijlocul evenimentelor derulate la Seghiște, apreciind și susținând inițiativa celor două echipe. La o „masă rotundă” au participat cu toții, unde Vasile „Sina” Bota, fost participant în anul 2017 la „Chef la Cuțite” la Antena 1, nu a mai ratat (ca și în timpul meciului) oportunitatea avută de a-și etala talentul, ci, din contră, a dat dovadă de multă măiestire, preparatele expuse fiind la mare înălțime. Faptul că acest meci a fost jucat ca unul de tip „fulger”, cei prezenți au stabilit să organizeze prima ediție a unui turneu dotat cu „Cupa Porcului” comunei Lunca, unde să participe șase echipe - Lunca, Șuștiu, Seghiște, Hotărel, Sârbești, Briheni - unde, cu siguranță, toate vor lupta pentru marele trofeu pus în joc.