Cea mai așteptată finală de către iubitorii baschetului masculin românesc va începe în această seară, în Polivalenta clujeană, de la ora 20.00 (DigiSport, LookSport Plus și FRB TV pe YouTube). Deși domină sportul cu mingea la coș în ultimii ani, CSM CSU Oradea și U BT Cluj-Napoca se vor întâlni în premieră în finala campionatului.

Principalele forțe ale baschetului românesc din ultimii 5-6 ani, echipe care și-au împărțit majoritatea trofeelor, vor începe în această seară finala Ligii Naționale, ediția 2020-2021. Cu un debut de sezon nu tocmai reușit, în care a trebuit să se adapteze din mers noului sistem competițional, CSM CSU Oradea a atins etapizat forma sportivă optimă pentru atingerea obiectivelor. Astfel a reușit să acceadă cel puțin în penultimul act al tuturor competițiilor în care a luat startul. Astăzi a venit rândul marii finale a campionatului românesc care va pune față în față cele mai puternice echipe conform clasamentului la finele sezonului regulat al Ligii Naționale. U BT a terminat prima cu 49 de puncte adunate după 23 de victorii și 3 înfrângeri, în timp ce Oradea s-a clasat pe locul al doilea cu 47 de puncte strânse din 21 de succese și 5 eșecuri. Dacă bihorenii au atins ultimul act al competiției, eliminându-și adversarele din sferturi și semifinale în minimum de jocuri, alb-negrii au trăit periculos în penultimul act cu CSO Voluntari, echipă pe care a depășit-o doar după disputarea jocului decisiv.

U BT Cluj, favorita caselor de pariuri sportive

Înaintea plecării spre Cluj-Napoca, delegația orădeană a trecut în totalitate de controlul epidemiologic, astfel încât roș-albaștrii au ajuns în efectiv complet în orașul de pe Someș. Oradea și Cluj s-au confruntat de trei ori în acest sezon competițional. Victoriile au fost împărțite în campionat, fiecare impunându-se pe propriul teren. CSM CSU a triumfat în semifinalele Cupei României, chiar în BT Arena. Până în prezent, cele două formații s-au confruntat de 4 ori în playoff-ul Ligii Naționale, orădenii conducând cu 3-1 la general în duelurile din această fază a întrecerii. În schimb U BT Cluj-Napoca a învins CSM CSU Oradea în Supercupa României 2016 și 2018, respectiv în finalele din Cupa României în 2016, 2018 și 2020. Casele de pariuri sportive dau drept favorită a primei partide din finala campionatului pe U BT Cluj, cotată cu 1.52 șanse la victorie, în timp ce bihorenii au doar 2.47. Dar, după cum afirma și Cristian Achim, antrenorul orădenilor, într-o finală se poate întâmpla absolut orice, diferența urmând a fi făcută de nivelul de determinare și concentrare ale jucătorilor care vor intra pe parchet.