An de an competiţia organizată de CS Basti Box Salonta creşte în dimensiune. La ediţia din 2019, care se va desfăşura de mâine şi până sâmbătă în incinta complexului Ancora din Salonta, vor participa aproximativ 150 de pugilişti din Republica Moldova, Ungaria, Croaţia şi România.

Festivalul de box de la Salonta înglobează două competiţii. Este vorba despre cea de-a 9-a ediţie a Memorialului „Nicolae Talpoş” şi cea de-a 4-a ediţie a Cupei Bihorul. Întrecerea, care se va adresa tuturor categoriilor de vârstă, va reprezenta un criteriu de verificare a loturilor naţionale. În ceea ce priveşte participanţii, din Republica Moldova vor veni loturile naţionale de juniori şi tineret, precum şi o echipă de club. Croaţia va fi reprezentată de un club din Zagreb şi de lotul naţional de tineret. Din Ungaria vor veni la Salonta reprezentanţii a 7 cluburi, precum şi loturile naţionale de juniori şi tineret. România va fi reprezentată de pugiliştii proveniţi de la 12 echipe din mai multe oraşe ale ţării precum şi de loturile naţionale, cel de juniori de la Brăila şi cel de tineret, condus de Relu Auraş, de la Bacău. „Mulţumim pe această cale deschiderii pe care Federaţia Română de Box a arătat-o faţă de acest eveniment. Încercăm o colaborare pentru dezvoltarea acestui sport cu federaţiile din Ungaria şi Croaţia, ceea ce ar duce la stagii comune de pregătire a loturilor naţionale. Dacă se va materializa acest deziderat, cu siguranţă vor veni şi rezultatele într-un interval de timp de circa 2-3 ani. Mulţumim, în acelaşi timp, Consiliului Judeţean Bihor, care, prin intermediul unei instituţii din subordine, a aprobat proiectul prin care am solicitat finanţare în vederea achiziţionării unui ring competiţional. Salonta începe să devină un centru important în acest sport şi să aibă un cuvânt de spus în boxul românesc”, a declarat Sebastian Silaghi, promotorul acestui eveniment.

„Va fi un adevărat spectacol”

Prima competiţie, Cupa Bihorul, va debuta mâine, de la ora 19.0 atunci când vor fi organizate meciurile preliminare. Vineri va avea loc gala semifinală, după următorul program:

- între ora 09.00 şi 11.00, concurs de „fript slănină” la care vor lua parte toţi concurenţii

- între 11.00 şi 12.00, moment de reculegere urmat de o slujbă de comemorare la mormântul lui Nicolae Talpoş, cel mai valoros pugilist bihorean. Acesta a participat la Jocurile Olimpice din 1984 de la Los Angeles şi a decedat în februarie 1990. În memoria lui se dispută una dintre  cele două competiţii

- între 18.00 şi 22.00, meciuri de box urmate de focuri de artificii şi un concert Radio Zu

Finalele se vor disputa sâmbătă, cu începere de la ora 10.00, festivalul salontan de box urmând să se încheie după ora 13.00. „Va fi un adevărat spectacol, cu animatoare şi jocuri de lumini. Performerii vor fi recompensaţi cu medalii şi cupe. Evenimentul va fi transmis în direct pe canalul de youtube al complexului Ancora. Festivalul salontan de box reprezintă un prilej excelent de pregătire pentru loturile naţionale în vederea participării la Campionatul European de tineret care va debuta pe 2 septembrie şi al Campionatului Mondial de seniori (elită) care va avea startul pe 17 septembrie”, a mai afirmat Sebastian Silaghi.

Szucs Istvan, un pugilist de perspectivă

Într-o altă ordine de idei, conducătorul clubului de box din Salonta şi-a prezentat unul dintre cei mai valoroşi pugilişti. Szucs Istvan, născut în 2006 şi cântărind 76 kilograme, a cucerit medalia de bronz la Cupa României, competiţie care s-a desfăşurat recent la Târgu Jiu. Tânărul salontan a fost învins la limită (3-2) în semifinale de către un component al lotului naţional  care avea să câştige categoria. „Istvan este un băiat modest, un elev de succes fapt pentru care suntem foarte mândri de el. A terminat clasa a 6-a în cadrul CN „Teodor Neş” din Salonta cu media 10, fiind, în acelaşi timp, olimpic la trei materii. La Târgu Jiu a cucerit medalia de bronz fiind singurul care i-a pus probleme campionului care îşi câştigase toate meciurile prin KO”, a spus Sebastian Silaghi despre elevul său.

Basti Box, reprezentat la naţionale

CS Basti Box Salonta va fi reprezentat, în perioada 12-14 august, la Campionatul Naţional de tineret care se va desfăşura la Bacău de către Vincze Zsolt (60 kg) şi Ionuţ Cotrău (64 kg). În luna septembrie Nagy Lara (56 kg) şi Vădan Vanesa (60 kg), de la acelaşi club salontan, vor participa la Campionatul naţional de box feminin pentru cadete şi elite.