O nouă etapă din populara competiție „Fă sport indiferent de vârstă... și de kilogrames-a disputat la doi pași de renumita stațiune Stâna de Vale, mai precis la Budureasa unde gazdă a fost viceprimarul comunei, Ionuț Laza, care a demonstrat, dacă mai era nevoie, deosebita ospitalitate de pe aceste minunate meleaguri.

După o lungă pauză cauzată de situația pandemică la nivel mondial, iată, caravana presarilor bihoreni a intrat într-un ritm alert, dacă ținem cont de meciurile disputate în ultima perioadă la Delani, Avram Iancu, Ștei, Salonta, iar la finalul săptămânii trecute la Budureasa, o localitate care altădată era un punct fierbinte pe harta fotbalului județean. Amintirile fostei puternice echipe din această comună s-au putut vedea doar pe tricourile purtate de adversara presarilor din acest meci, unul în care s-au regăsit și câțiva foști jucători a budurenilor din acele vremuri de glorie.

Ziua recordurilor

Trebuie specificat, clar și apăsat, că în toate locațiile pe unde a poposit Caravana Presei Bihorene primirea din partea tuturor organizatorilor a fost una ireproșabilă, accentuând aspectul că Măria sa fotbalul este pus la loc de cinste, dar mai ales creează prietenii care nu vor fi uitate niciodată. La Budureasa, însă, s-a stabilit un record în cea ce privește derularea reprizelor din cadrul unui meci, datorită faptului că s-a început cu repriza... a treia, una foarte lungă și consistentă, care a avut darul să fie catalogată ca una deosebit de strategică pentru ambele tabere, în care beneficiari au fost jucătorii ambelor echipe, dar în special tânărul viceprimar Ionuț Laza, care a făcut cunoștință cu multe din căile neștiute ale sportului rege. La câteva secunde, după fluierul celui care a împărțit dreptatea pe teren, lusitanul Peti Boros, mai precis în secunda 13, purtătorul tricoului cu numărul 13 din echipa presarilor, golgeterul all-time Ionel Totino Popa, în urma unei pase rapide în adâncime a lui Sandu Săsăran, a înscris cel mai rapid gol din toate meciurile disputate în cadrul acestei populare competiții, care a ajuns la ediția 16. Iar dacă tot suntem la capitolul recorduri trebuie punctat aspectul că meciul a avut și repriza a... patra, în același superb cadru creat de organizatori, unde concluziile fazelor derulate pe micul dreptunghi nu au fost contradictorii, ci, dimpotrivă s-au dovedit a fi pe aceeași lungime de undă, aici un rol determinant având budureanul Teo Laza, un adevărat maestru în arta culinară, apreciat ca atare atât de oaspeți, cât și de gazde.

O echipă... nostalgică!

În rândul echipei gazdă, antrenată de Ionuț Laza, s-au regăsit și câțiva jucători care altădată aduceau mare faimă echipei Poiana Budureasa, care a cochetat ani la rând cu podiumul fotbalului județean, printre aceștia la loc de cinste fiind Ioan Nan (care a antrenat și câteva grupe de copii și juniori) și Ioan Oraș, care încă suferă după acele timpuri, la fel ca și ceilalți coechipieri mai tineri, cu siguranță și ei dorind să revină în circuitul fotbalului județean. În acest meci în echipa budurenilor s-a simțit pofta de joc, dar mai ales relațiile dintre jucători datorită faptului că la orele serii aceștia profită din plin de nocturna terenului, jucând împreună cu gândul însă la un meci pe suprafața dreptunghiului mare la Budureasa. Dar, de fapt, cine știe ce va rezerva viitorul fotbalistic în această mirifică comună?

Presarii, risipă fenomenală de energie

Lotul „presarilor” a fost unul bine garnisit la această deplasare unde dispecer  a fost strategul Ionel Goina, în acest meci unul dintre cei mai buni jucători de pe teren, chiar și din afara lui făcând numeroase raiduri printre invitați, prin evoluția sa molipsind practic toți jucătorii, iar mingea parcă a fost vrăjită la fiecare atingere a lui Goininho, punctul final al acesteia fiind cel bine stabilit de magicianul căbeștan care a venit însoțit de câteva piese grele din Căbești, o altă comună care, nu demult, se umplea de glorie în fotbalul, așa zis, mic. Primarul comunei Roșia, Remus Moțiu, unde fotbalul este pus la loc de cinste, a avut un aport substanțial la acest meci, ca și cei câțiva jucători pe care i-a convocat pentru a ajuta garnitura presarilor. Plin de curaj a fost cohanul Gabriel Matica, care, obișnuit să valseze prin intersecții, de această dată, s-a poziționat într-un sens giratoriu (a se citi în poartă), unde a avut o evoluție excelentă, dar a mai și evadat în atac, conform vechilor obiceiuri. Sandu Guiaș a fost același titirez plin de eficacitate, în timp ce Teo Biriș a adus liniștea și echilibrul în jocul presarilor în momentele de derută, iar vitezistul Horia Buz a confirmat și de această dată prin cursele lui devastatoare pe ambele extreme, derutându-și în permanență partenerul de joc.

Antrenorul presarilor, la o secundă de demitere

Chiar dacă au făcut o risipă fenomenală de energie, fiind tot timpul în joc, pe final de meci omogena echipă a budurenilor s-a distanțat la două goluri diferență (6-4), moment delicat pentru presari, aceștia fiind aproape de o nouă înfrângere după deplasarea recentă de la Salonta. La rampă a ieșit însă maratonistul Horia Buz, care a trecut peste uluiala antrenorului Ioan Kleszken (Socrates), făcând două mutări decisive peste decizia acestuia, care s-au dovedit a fi salvatoare. În fapt  Horia Buz a părăsit terenul, obligându-l pe golgeterul all-time, Ionel „Totino” Popa să revină pe teren, iar nouarul Teo Biriș l-a copiat pe decarul echipei, cedând și el locul lui Sandu Săsăran, iar această mutare s-a dovedit a fi foarte inspirată, pentru că  Totino l-a servit pe tavă pe Sandu Săsăran, întorcându-i serviciul din secunda 13, acesta reducând din diferență. Totuși ultima secundă a fost una salvatoare pentru postul lui Socrates, deoarece, chiar puțin accidentat fiind, Totino  a avut un moment de geniu, scuturând plasa cu un șut la firul sinteticului, consifințind o remiză meritată (6-6), dar și una cu efect pentru banca tehnică.

Poiana Budureasa: Vasile Țichila, Cătălin Măntăluță - Ioan Nan, Ioan Oraș (1 gol), Teodor Goina (1), Bogdan Cabău (3), Romică Rus, Sabin Goina, Teodor Ciurba, Paul Mărginean (1), Ionuț Boruț.

Antrenor: Ionuț Laza.

Presa Bihoreană: Gabriel Matica, Geo Beldeanu - Silviu Toda, Raul Lasc (1), Ionel Goina, Liu Ștefănică, Remus Moțiu, Emil Perț, Dumitru Hortea, Sandu Săsăran (2), Teo Biriș, Sandu Guiaș (1), Horia Buz, Ionel Totino Popa (2).

Antrenor: Ioan Kleszken.

Presarii își continuă periplul județean

Aceasta a fost una dintre multele deplasări ale presarilor în populara competiție „Fă sport indiferent de vârstă... și de kilograme”, care se dovedește a fi extrem de iubită de practicanții sportului rege, însă, conform calendarului, cu siguranță, vor continua în următoarea perioadă, deși concediile sunt cele care se pot opune mai mult, sau mai puțin, acestor reușite. O dată sigură din acest calendar va fi 10 septembrie, când, la invitația primarului Sandu Săsăran, Caravana Presei Bihorene va poposi în comuna Holod, pentru a promova, din nou, fotbalul, o disciplină sportivă mult iubită pe toate meridianele.

Cronicar