CSM CSU Oradea s-a impus 82-74 (26-26, 24-17, 11-20, 21-11) în duelul cu U BT Cluj-Napoca în fața a peste 5.000 de spectatori prezenți la Oradea Arena pentru derby-ul baschetului românesc. Miza acestei partide nu s-a lăsat fără urmări, jucătorul Karel Guzman fiind descalificat după o ieșire nervoasă de neimaginat pe un teren de sport.

Partida a fost deschisă cu un moment în care suporterii „leilor roșii” au avut prilejul să îl revadă pe parchetul sălii pe Sean Barnette, jucătorul care a contribuit major la cucerirea a 2 din cele trei titluri naționale ale CSM CSU Oradea. Revenind la joc, acesta a fost echilibrat pe parcursul secvenței inaugurale în care fiecare dintre cele două echipe s-a succedat la conducere. A urmat un sfert 2 în care CSM CSU Oradea a evoluat excelent iar asta i-a permis să intre la pauză cu un avantaj de 7 puncte (50-43) după ce, la un moment dat, conducea chiar cu 13 puncte. Ne este imposibil să trecem cu vederea gestul reprobabil petrecut pe parcursul sfertului al doilea atunci când Karel Guzman, jucătorul lui U BT, provocat de către Nikola Markovic, echipierul orădenilor, a avut o ieșire nervoasă incompatibilă cu ceea ce înseamnă sport și sportivitate. Dacă în alte sporturi se mai petrec astfel de incidente, în baschet extrem de rar poate fi văzut ceea ce a făcut Guzman pe parchetul Oradea Arena. Cubanezul a sărit la bătaie fiind aproape de nestăpânit de către coechiperi și staff-ul tehnic al echipei sale. După ce a fost descalificat, dacă nu era ținut de către coechipierul Stipanovic ar fi trimis cu toată forța o minge de baschet cu piciorul către tribune iar asta cu siguranță că i-ar fi pus în mare pericol pe spectatori. În urma acestui caz, conducerea clubului clujean a anunțat oficial ieri că a deschis o anchetă disciplinară în ceea ce îl privește pe jucător de a cărui ieșire nervoasă se delimitează total. După aceste momente reprobabile partida a continuat iar cei care și-au stăpânit mai bine emoțiile până la final au fost orădenii.

Mai mult sânge rece pe final pentru orădeni

Reveniți de la cabine pentru repriza a doua, bihorenii au arătat o cu totul altă față fiind efectiv surclasați după un parțial de 11-1 al echipei oaspete. Până la urmă gazdele au reușit să echilibreze partida astfel că s-a intrat în secvența decisivă cu scorul de 63-61 în favoarea lui U BT Cluj. Oaspeții ar putea spune că a existat un moemnt cheie pe parcursul acestu sfert atunci cân,la scorul de 74-72 pentru U BT, Emanuel Cățe a fost sancționat cu fault tehnic după o descărcare nervoasă către propria galerie ca urmare a unei reușite în defensivă. Cu aruncarea liberă transformată și cu un coș de 3 puncte marcate imediat CSM CSU Oradea a înclinat decisiv balanța partidei în favoarea sa. Erick Neal, cu 24 de puncte și 8 pase decisive, a contribuit major la victoria echipei sale în derby-ul României iar prestația sa le închide gura celor care spuneau că ar fi un jucător căruia îi tremură genunchii la meciurile importante.

CSM CSU Oradea: Khristopher Richard 7 puncte, Stephen Holt, Eric Neal 24, Donats Tarolis 11, Tudor Gheorghe, Enzo Vescan. Joshua Bostic 14, Bobe Nicolescu, Cătălin Baciu 2, Mark Ogden jr. 6, Nikola Markovic 18. Antrenor: Cristian Achim

U BT Cluj-Napoca: Karel Guzman, Kasey Shepard 10 puncte, Nemandja Gordic 15, Nandor Kuti, Stefan Bircevic 2, Emanuel Cățe 16, Jalen Jones 9, Leonardo Meindl 13, Patrick Richard 9. Antrenor: Mihai Silvășan