Reprezentativa României a câștigat cu 1-0 amicalul cu Lituania de la Giurgiu datorită golului înscris de unul dintre cei trei “tricolori” care au îmbrăcat pentru prima dată tricoul naționalei. Nicolae Stanciu a intrat la pauza meciului, iar 20 de minute mai târziu a reușit să marcheze, la chiar prima sa selecție, cu un șut înşelător din afara careului.

Golul şi evoluţia celui mai în formă fotbalist din Liga I a fost pata de culoare într-un meci cenuşiu în care naţionala tricoloră s-a chinuit cu ocupanta locului 128 în ierarhia FIFA. "Să joc pentru echipa naţională este un vis devenit realitate. De la 18 ani, de când m-am antrenat cu naţionala, la chemarea domnului Piţurcă, visam să joc pentru România. Totodată, sunt mândru că port tricoul cu numărul 10, pe care l-a purtat şi Hagi. Trebuie să continui să joc bine la echipa de club şi voi vedea dacă voi fi convocat la Campionatul European din vară", a declarat Stanciu (22 ani).

Contra balticilor, care s-au limitat la un joc defensiv, Anghel Iordănescu a mizat pe o formulă cu câţiva obişnuiţi ai primei reprezentative, dar şi debutanţi sau cu prezenţe puţine pentru România.

Omul meciului, Stanciu, care l-a eclipsat pe Sânmărtean şi a minimalizat neconvocarea lui Budescu, nu a fost singurul ”tricolor” care și-a trecut în cont prima prezență la echipa națională în amicalul cu lituanienii. Orădeanul Ioan Hora, intrat în minutul 76 în locul lui Bogdan Stancu, și Alin Toșca, înlocuitorul lui Steliano Filip din minutul 86, au bifat primul joc din palmaresul primei reprezentative.

Gabriel Torje jucătorul cu cele mai multe selecții din actualul lot al României, a atins o bornă importantă cu ocazia meciului de la Giurgiu. El a evoluat pentru a 47-a oară în tricoul naționalei, egalându-l astfel pe Nicolae Dobrin. Torje are 10 reușite, față de cele 6 ale lui Dobrin. Alți doi ”tricolori”, Vlad Chiricheș și Bogdan Stancu, au jucat meciul 38 pentru România și l-au egalat pe antrenorul cu portarii de la lot, Dumitru Moraru.

România: Pantilimon - Mățel, Chiricheș, Moți, S. Filip (Toşca 86') - Pintilii, Sânmărtean (Hoban 59') - Torje (Ivan 58'), B. Stancu (Hora 76'), Fl. Tănase (Stanciu 46') - Rusescu (Keşeru 46'). Selecţioner: Anghel Iordănescu.

Lituania: Zubas - Vaitkunas, Georgas, Girdvainis, Andriuskevicius - Slivka (Kuklys 68'), Zulpa - Petravicius (Veliulis 84'), Cernych (Panka 83'), Luksa (Mikoliunas 58) - Spalvis (Matulevicius 68'). Selecţioner: Edgaras Jankauskas

Următorul test se anunţă mult mai atractiv, România întâlnind duminică, de la ora 21.45, la Cluj, selecţionata Spaniei, campioana europeană en-titre. "Am menajat şi câţiva jucători pentru meciul cu Spania, jucători care au dus greul în meciurile din preliminarii. Vom schimba personajele la meciul cu Spania, nu sistemul", a declarat selecţionerul Anghel Iordănescu.