La capătul unei partide care a ţinut cu sufletul la gură spectatorii prezenţi în tribunele sălii de sport a Universităţii, handbalistele pregătite de Doina Ardelean au obţinut cel mai frumos succes din ultima perioadă. CSU Oradea s-a impus 28-27 (14-10) în duelul cu satelitul lui Minaur Baia Mare într-o partidă care a contat pentru etapa a 9-a din campionatul Seriei D a Diviziei A.

Victoriile au un gust cu atât mai dulce cu cât ele sunt obţinute la capătul unor jocuri de mare luptă care se decid la ultima fază. Aşa s-a întâmplat şi ieri dimineaţa în sala de sport a Universităţii unde CSU a dat piept cu satelitul Minaurului, unul dintre cele mai mari nume din handbalul românesc. Deşi avea avantaj moral asupra adversarului câştigând în tur la două goluri diferenţă, Oradea nu pornea favorită în această partidă din cauza situaţiei dificile în care unele jucătoare împrumutate de la Cluj-Napoca au ajuns în oraşul de pe Crişul Repede. Cu toate acestea, tinerele handbaliste s-au mobilizat exemplar şi la capătul unei meci cu un final incendiar au obţinut un succes meritat mai cu seamă după aspectul primei reprize.

18 minute au perfecte

Gazdele au intrat greu în meci, Minaur conducând cu 5 goluri diferenţă (2-7) după primele 6 minute. Acesta a fost de altfel cel mai mare avantaj pe care Minaur 2 l-a avut în acest duel. În minutul 12 tabela de marcaj indica 4-9 în favoarea echipei oaspete şi situaţia părea destul de complicată. Analizând cu exactitate jocul adversarului, Doina şi Cristian Ardelean au luat măsuri pentru a bloca principalele arme ale oaspetelor. Tactica a fost excelentă, studentele orădence reuşind un parţial incredibil de 10-1 până la finalul primei reprize (18 minute).

Nicoleta Abodi, fără emoţii la ultima aruncare

La adăpostul avantajului de 4 goluri dar şi având întipărit în subconştient acel parţial de 10-1, fetele de la CSU au intrat relaxate în repriza secundă. Oaspetele, „zbiciute” verbal de pe margine de către antrenoarea lor, au reuşit să revină egalând la 17 în minutul 42 şi chiar să preia conducerea (17-18) un minut mai târziu. Gazdele au revenit şi au trecut din nou în avantaj, dar ecartul nu a fost mai mare de două goluri în următoarele 5 minute. În minutul 50 Oradea conducea 23-20 şi lăsa impresia că poate gestiona acest avantaj. Din păcate, mai multe inexactităţi au făcut ca Minaur 2 să revină şi să treacă din nou la conducere 25-26 în minutul 26 şi 26-27  cu două minute înainte de final. Tensiunea aflată atât pe cele două bănci de rezerve cât şi în tribune era uriaşă. Echipa cu sângele mai rece, cu capacitatea de a gestiona o presiune atât de mare, putea tranşa un asemenea meci. Cei doi tehnicieni ai echipei orădene au solicitat timp de odihnă pentru a pregăti ultimele atacuri. Momentul ales a fost crucial deoarece bihorencele aveau să se impună în cele din urmă. La scorul de 27-27 şi cu 20 de secunde până la ultimul fluier al arbitrului, Oradea avea posesia. Mingea a circulat excelent până la Maria Ţanc. Aceasta, supranumită Cristina Neagu de Oradea, a observat un culoar de pătrundere spre poarta adversă şi nu a ratat momentul. A fost faultată în momentul aruncării iar arbitrii au dictat lovitură de la 7 metri. Cronometrul nefiind oprit, lovitura de pedeapsă avea să fie ultima aruncare a meciului. Antrenorii au decis ca lovitura decisivă să fie executată de Nicoleta Abodi. Tânăra jucătoare nu a dezamăgit şi a transformat aruncarea cu toată opoziţia portarului făcându-i e toţi cei prezenţi în sală să savureze la maxim acest succes atât de greu obţinut.

A fost meciul tinerelor jucătoare Sabrina Lazea (7), Nicoleta Abodi (6) şi Anamaria Hercuţ care împreună au marcat 19 din cele 28 de goluri. Cu toate acestea trebuie felicitată întreaga echipă care a crezut în şansa ei până la final, apărându-se eroic în ultimele două minute. Un succes meritat în cele din urmă care face ca Oradea să acumuleze 9 puncte, zestre care o plasează pe locul al 5-lea.

CSU Oradea: Anca Ardelean - Dana Verzea 4 goluri, Nicoleta Abodi 6, Valeria Motogna, Sabrina Lazea 7, Cornelia Vrabie, Anamaria Hercuţ 6, Maria Damian 1, Maria Ţanc 2, Bianca Gaga, Alexandra Corondan şi Irina Munteanu 1 (revintă după o absenţă îndelungată cauzată de o ruptură de ligamente la unul dintre genunchi).

Antrenori: Doina şi Cristian Ardelean.