Baschetbaliștii bihoreni nu le-au oferit nicio șansă ilfovenilor în meciul decisiv din semifinalele Ligii Naționale. La capătul unei partide pe care au controlat-o în totalitate, roș-albaștrii s-au impus 93-66 (25-16, 25-10, 30-24, 13-16) calificându-se astfel pentru a 7-a oară în ultimul act al competiției.

Formația orădeană era favorita acestui meci decisiv, iar presiunea creată de acest statut lăsa senzația că ar putea fi un joc cu destule emoții pentru fanii roș-albaștrilor. Din fericire nu a fost absolt deloc așa. Vicecampioana României a arătat cu adevărat ca o echipă care merită să joace finala campionatului. A fost un meci fără individualități ci cu un tot unitar care a funcționat perfect pe întreaga durată a partidei, Atunci când nu mai puțin de 6 jucători înscriu cel puțin 11 puncte este evident că angrenajul construit de către antrenorul Cristian Achim a funcționat la cote optime, conform planului. Gazdele au fost superioare la absolut toate capitolele în fața unei echipe care atunci când a beneficiat de avantajul terenului propriu a reușit să se impună.

Diferența maximă a fost de 33 de puncte!

Oradea a reușit să marcheze nu mai puțin de 50 de puncte până la pauza mare în fața echipei care terminase sezonul regulat pe locul al treilea. Până la intrarea în secvența decisivă, ofensiva bihorenilor înscrise nu mai puțin de 80 de puncte (!) într-un meci decvisiv din semifinalele Ligii Naționale. Cu 30 de puncte avantaj în ultimele 10 minute, conducerea tehnică a echipei gazdă a decis să ofere minute de joc unor sportivi precum Luca Năstruț, Tudor Gheorghe sau Marian Schmidt astfel că oaspeții au reușit să reducă ușor din ecartul de pe tabela de marcaj. O altă dovadă a faptului că bihorenii au funcționat ca un tot unitar sunt punctele marcate de rezerve care au fost cu doar trei mai puține decât cele reușite de către titulari (45 față de 48). Dacă ultimul fluier al brigăzii de arbitri a consemnat o diferență de 27 de puncte, una uriașă pentru această fază a competiției, pe parcursul partidei ecartul maxim dintre bihoreni și ilfoveni a fost de 33 de puncte (!), subliniem din nou, într-un meci decisiv.

Finala cu U-BT Cluj începe duminică

Așadar Oradea reușește să se califice în finala campionatului așa cum era de așteptat, dar după o serie cu CSO Voluntari care, după primele două meciuri din Ardeal, nu părea să aibă nevoie de joc decisiv. În ultimul act al competiției bihorenii vor da peste U-BT Cluj-Napoca, campioana României, echipă care a trecut în minimum de meciuri (3-0) de FC Argeș Pitești. Finala se va disputa după sistemul „cel mai bun din 7 jocuri”, primele confruntări urmând să se desfășoare în orașul de pe Someș, duminică 12 mai, și marți, 14 mai, la ore care vor fi stabilite ulterior. Prima confruntarea de la Oradea Arena se va disputa sâmbătă, 18 mai.

CSM CSU Oradea: K. Richard 13 puncte (1×3p), Tarolis 13 (1×3), Gaddy Jr. 8, T. Gheorghe, Freeman 11, Schmidt, Gotcher 14 (3×3), Arledge 4, Pearson 14 (1×3), Năstruț, Nicolescu (căpitan) 3 (1×3), Baciu 13. Antrenor: Cristian Achim. Asistent: Radovan Markovic

CSO Voluntari: Mitchell 10 (1×3), Tohătan 9 (3×3), Feazel 9 (1×3), Odomes 4, Polyák, Nicoară (căpitan) 6 (2×3), Olah 6, Allen 8, Shumate 7, Vida, Justice 7 (1×3). Antrenor: Ainars Bagatskis. Asistent: Dan Ioan