Într-o postare pe pagina sa de facebook, primarul Ilie Bolojan solicită opinia orădenilor cu privire la capacitatea stadionului și la utilitatea dotării acestuia cu pistă de atletism. Discuția vine ca urmarea a unei vizite recente pe care a făcut-o la noul stadion din Târgu Jiu, eternul model luat în calcul de către administrația orădeană.

Discuțiile cu privire la noul stadion devin din ce în ce mai intense, semn că proiectul este unul destul de important pentru administrația orașului Oradea. Primarul Ilie Bolojan, întorcându-se sâmbătă din Capitală, a făcut o escală la Târgu Jiu tocmai pentru a se documenta, la fața locului, în ce constă administrarea unui nou stadion. Această vizită vine în contextul în care edilul spune că, până la jumătatea lunii iunie, trebuie stabilit, împreună cu proiectanții, parametrii în care va fi construită noua arenă. „Până la jumătatea lunii iunie trebuie să stabilim cu proiectanții noului stadion ce va fi construit în Oradea, în zona delimitată de noua sală de sport, grădina zoologică și stadionul Tineretului, parametrii acestuia, ţinând seama de amplasamentul propus, de nevoile sportive ale orașului și de costurile operării”, a scris Bolojan pe pagina sa de facebook. În continuare edilul a dat câteva exemple de stadioane din orașe ale României tocmai pentru a găsi raportul perfect capacitate / locuitori. „Câte locuri va avea? La prima vedere, cu cât ar fi mai mare, cu atât mai bine. Clujul, cu peste 320.000 de locuitori, are un stadion de 30.000 de locuri, Craiova, cu peste 270.000 locuitori - 30.000 de locuri și Târgu Jiu, cu peste 80.000 de locuitori, are un stadion de 12.000 de locuri. La Oradea, cu 200.000 de locuitori și ținând seama de ce s-a construit până acum, ar trebui să gândim unul de 15 - 20 de mii de locuri”, a menționat primarul.

 

Costuri de întreținere

Semn că Bolojan și-a făcut bine temele după vizitarea arenei din Târgu Jiu, acesta a oferit detalii cu privire la costurile de întreținere. „Cât costă întreținerea? La Târgu Jiu, într-o lună de iarnă întreținerea costă între 20 și 40 de mii euro, funcție de vremea de afară, fără cheltuielile cu salariile angajaților. Vara cheltuielile sunt compensate de chiriile încasate de la echipe pentru meciurile de fotbal. Analizând și celelalte stadioane, rezultă că la fiecare 10.000 de locuri cheltuielile de întreținere se încadrează între 100 și 150 de mii euro pe an, funcție și de ce funcțiuni are prevăzute și ce se organizează. Noul stadion ne-ar putea costa între 200 şi 300 de mii de euro pe an, fără salariile angajaților”, a mai adăugat primarul.

 

Exemple nepotrivite

Au venit apoi două exemple total nepotrivite, în opinia mea, care ar trebui, chipurile, să ne facă să înțelegem că nu e necesar ca noua arenă să fie prea mare. „Cum e folosită capacitatea stadionului? La Târgu Jiu, numărul de spectatori la un meci de fotbal de liga a doua nu depășește 3.000. La Cluj, capacitatea maximă e atinsă doar la evenimentele de tip Untold. Foarte rar se atinge capacitatea maximă a stadioanelor noi”, a mai spus Bolojan. De ce sunt greșite exemplele primarului? Edilul pune pe tapet modelele Cluj-Napoca și Târgu Jiu, două stadioane care, în acest moment, găzduiesc jocurile unor echipe, pe scurt spus, mediocre. Este mai mult decât evident că nicăieri în lume și cu atât mai puțin la noi în țară unde cultura evenimentelor sportive nu este încă dezvoltată, lipsa performanței nu va atrage spectatorul la stadion. În schimb rezultatele umplu stadioanele și cu atât mai mult s-ar întâmpla asta la Oradea (Bihor) unde setea de fotbal este atât de mare. Sunt n exemple care pot fi date în acest sens în care, atunci când defuncta echipă FC Bihor, și nu numai, făcea performanță, stadionul era arhiplin. În concluzie, rezultatele/performanța aduc lumea la stadion/sală.

 

Fără pistă de atletism

În continuare primarul a ridicat problema pistei de atletism și a explicat/argumentat punctual de ce nu ar fi utilă o astfel de facilitate. „Stadionul are pistă de atletism în jurul terenului ? Cel de la Târgu Jiu are. E o dotare suplimentară care implică „lungirea” stadionului datorită curburii pistei în spatele porților. Noi vom reabilita pista de la Stadionul Tineretului, din vecinătate. În plus, suntem limitați de distanța dintre grădina zoologică și drumul paralel cu Peţa”, a mai adăugat Bolojan, reducând-i astfel la tăcere pe cei care solicită ca noua arenă să fie dotată cu pistă.

 

Costurile investiției

Evident că nu a fost omis nici aspectul cu privire la costurile construcției noii arene. „Ce sumă e necesară pentru construirea unui stadion? Ultimul construit, cel de la Craiova, a costat peste 55 de milioane euro. Funcție de capacitate și de ce dotări are prevăzute (spaţii de cazare, săli de conferințe, zone de recuperare medicală etc.), investiţia în noul stadion se va ridica la peste 30 de milioane de euro”, a mai scris primarul pe facebook.

 

„Ce părere aveți?

În final, acesta și-a expus punctul de vedere cu privire la cum ar trebui să arate noua arenă și solicită orădenilor să-și exprime opinia în acest sens. „În concluzie, ținând seama de aceste lucruri, de potențialul nostru sportiv și de organizare de evenimente, propunem ca bază de discuții proiectarea unui stadion de 14 – 15 mii de locuri, fără pistă de atletism, cu locuri de parcare doar în subteran, cu un hotel încorporat, cu spaţii de conferințe și de recuperare medicală. Ce părere aveți?”, astfel și-a încheiat edilul postarea din mediul online.

 

Modelul perfect: Stadionul din Debrețin

Așadar conducătorul administrației orădene vine practic cu a treia variantă pentru construirea noii arene. După ce în primă fază s-a discutat despre amplasarea acesteia pe partea dreaptă la ieșirea din oraș către Băile Felix cu o capacitate de 15-20.000 de locuri, a urmat varianta a doua cu amplasament în permiterul delimitat de noua sală de sport, Grădina Zoologică și Baza Sportivă Tineretului dar cu o capacitate diminuată la doar 12.000 de locuri. Acum Bolojan vine cu a treia variantă care este ușor modificată față de cea de-a doua,capacitatea urmând a fi mărită. La ora redactării acestui material, aproximativ 95% din cei care au răspuns întrebărilor primarului solicită ca noul stadion să aibă aproximativ 20.000 de locuri. În opinia mea, cel mai bun exemplu la care edilul ar trebui să se raporteze este noul stadion din Debrețin, or arenă de 20.000 de locuri care deservește un oraș de 200.000 de locuitori, identic cu populația pe care o are și Oradea. Un alt aspect pe care administrația ar trebui să îl ia în calcul este faptul că o arenă de aproximativ 20.000 de locuri ne-ar putea permite organizarea unor competiții europene în parteneriat cu vecinii din Ungaria câtă vreme vom avea un aeroport modenizat și funcțional în viitorul apropiat.