CSM Oradea a pierdut a 5-a finală de cupă din tot atâtea disputate demonstrând că nu e capabilă să gestioneze cum trebuie, din diverse motive, un turneu final. Evident că valoarea adversarului este incontestabilă dar cu toate acestea, venind din postura de campioană, ar fi trebuit să se prezinte altfel la un meci în care s-a jucat cu trofeul pe masă. CSM Oradea a fost învinsă 68-61 (23-12, 11-17, 25-12, 9-20) de către U BT Cluj-Napoca, la capătul unei partide în care nu a fost la conducere nici măcar o dată.

Evident că există o infinitate de explicaţii şi scuze pentru această înfrângere dar cu toate acestea evidenţa spune că Oradea pierde a treia finală cu Clujul şi totodată a treia consecutivă. Da, s-a jucat în Sala Horia Demian cu aproximativ 2.500 de supoertri alb-negri în tribune, da, U BT şi-a dorit extrordinar de mult acest trofeu una dintre dovezile în acest sens fiind cei 100.000 de lei achitaţi federaţiei pentru dreptul de organizare dar cu toate acestea nu ai voie să nu contezi. Gazdele au condus şi cu 18 puncte iar la un asemenea nivel era evident că ecartul este imposibil de recuperat. Cu o bancă de rezerve care îţi aduce doar 13 puncte nu poţi avea pretenţia să te impui în faţa lui U BT. A lipsit Arturas Valeika iar asta a contat foarte mult în condiţiile în care Cătălin Baciu încă îşi caută forma sportivă de altădată. Nici Petrescu n-are cum suplini, cel puţin deocamdată, absenţa lui Bogdan Nicolescu. Legat de aceste ultime aspecte se naşte discuţia: ar fi trebuit oare ca Oradea să găsească soluţii pe piaţa transferurilor? În fine, rămâne o întrebare care în acest moment probabil că nu-şi mai are sensul câtă vreme trofeul a fost pierdut... Bun, ne-a rămas doar campionatul şi, din câte se pare, suntem obligaţi să ne păstrăm prima poziţie în Liga Naţională dacă ne gândim că destul de probabil vom disputa finala cu U BT şi avantajul terenului propriu va fi decisiv câtă vreme până acum fiecare dintre cele două echipe şi-a câştigat meciurile susţinute acasă. Ofensiv, jocul roş-albaştrilor n-a funcţionat în faţa unor echipe adevărate: 61 de puncte cu U BT şi 62 cu Tsmoki Minsk (în 45 de minute!). Semne evidente că orădenii n-au forma optimă la acest turneu final a fost disputa cu Dinamo în care s-a jucat de la egal practic tot meciul, echipa din Capitală nefiind una dintre forţele Ligii Naţionale. Una peste alta, Oradea nu reuşeşte nici de această dată să-şi pună în vitrină singurul trofeu intern care-i lipseşte... Poate la anu`...

 

Au intrat cu -18 deficit în ultimul sfert

Cum o arată şi scorul, gazdele şi-au impus jocul încă din primul sfert pe care l-au câştigat categoric, la o diferenţă de 11 puncte (23-12). Oaspeţii au jucat altceva în sfertul al doilea în care s-au apărat foarte bine încasând doar 11 puncte. Cel mai mic ecart dintre cele două echipe s-a consemnat în minutul 15 atunci când bihorenii au avut un deficit de doar 2 puncte (24-26). Cu doar 5 puncte de recuperat după prima repriză, suporterii orădenilor începeau să spere. Din păcate pauza n-a ajutat absolut deloc, mai mult evoluţia roş-albaştrilor fiind lamentabilă atât din punct de vedere ofensiv cât şi defensiv. Cu un deficit de 18 puncte la intrarea în secvenţa decisivă era evident că misiunea campioanei era aproape imposibilă. Roş-albaştrii s-au străduit dar zbaterea lor a fost insuficientă în faţa unui adversar precum U BT care a ştiut să-şi gestioneze avantajul creat după primele 30 de minute. Statisticile întăresc şi mai mult percepţia că Oradea nu a meritat mai mult în acest joc. Cu procentaje de 43% la aruncările de 2 puncte şi 67% la arucările libere, dar şi cu un deficit de 11 recuperări (40-29) nu poţi emite mai multe pretenţii.

 

CSM CSU Oradea: K. Richard 16 puncte (2×3p), Watson 8, T. Fometescu, Zekovic 12 (2×3p), N. Markovic 12 (2×3p), Vl. Marinău, Broussard 6, Barnette 5 (1×3p), Petrescu, Reljic, Baciu 2. Antrenor: Cristian Achim.

U BT Cluj-Napoca: Peak jr. 7, Tarolis 10, Johnson 11 (1×3p), Planinic 17, Kuti 3, Zganec 2, Calnicenko, Grasu, P. Richard 16 (2×3p), Uță 2. Antrenor: Mihai Silvășan.