Eşecul de pe teren propriu cu CSO Voluntari şi victoria chinuită cu CSM Târgu Jiu au fost semnele evidente ale dezastrului care avea să vină la Lisabona. CSM CSU Oradea a pierdut 94-57 (17-17, 33-11, 22-17, 22-12) confruntarea cu Benfica Lisabona contând pentru etapa a 4-a din cadrul Grupei K a FIBA Europe Cup, faza a doua.

Trecuţi prin infecţia cu Covid-19, baschetbaliştii orădeni nu reuşesc sub nicio formă să îşi revină, ultimele trei partide susţinute fiind o dovadă evidentă în acest sens. Deşi sincopele din campionat erau semne clare, puţină lume anticipa un asemenea dezastru în condiţiile în care vicecampioana României învinsese 68-56 Benfica în Arena Antonio Alexe. Mai mult, Oradea câştigase 83-77 în Portugalia, cu Sporting Lisabona, nimeni alta decât echipa care a bătut Benfica de trei ori în trei partide disputate în această lună. În ciuda acestui eşec categoric, bihorenii îşi păstrează intacte şansele de a se califica mai departe, bilanţul acestora fiind de două victorii şi o înfrângere. Inexplicabil totuşi cum s-a ajuns chiar atât de jos cu forma sportivă după ce la finele anului trecut, până la infectarea cu Covid-19, roş-albaştrii bifaseră 10 victorii consecutive în campionatul intern şi în Europe Cup. Aşa cum o arată scorul, Oradea nu a contat deloc nici defensiv şi nici ofensiv. Doar în primele 10 minute ale partidei elevii lui Cristian Achim au reuşit să ţină pasul cu o formaţie pe care o învingea clar, la 12 puncte diferenţă, anul trecut, la Oradea. În rest, trei sferturi din meci, portughezii şi-au mărit în mod constant diferenţa pe tabela de marcaj pentru un incredibil 94-57, scor înregistrat la finalul partidei.

 

„A fost o seară infernală”

„A fost o seară infernală pentru echipa noastră în ambele faze ale jocului. Benfica a marcat cu generozitate, au avut numeroase situații favorabile. Nivelul nostru de intensitate a fost scăzut, lucru vizibil în apărare. De asemenea, am avut cred că cel puțin 15 situații de aruncări necontestate pe care le-am ratat. În aceste condiții a fost dificil să obținem mai mult. Se pare că luna de inactivitate totală continuă să ne afecteze atât ca formă sportivă, cât și ca ritm de joc. Va trebui să găsim soluții pentru a ieși din acest impas. Continuăm cursa pentru calificare în cupele europene și în același timp lupta pentru poziții în campionat”, a declarat la finalul partidei Cristian Achim, antrenorul CSM CSU Oradea.

În celălalt joc din Grupa K, Sporting Lisabona a dispus de polonezii de la Trefl Sopot cu scorul de 76-63. În urma eşecului cu Benfica, Oradea cade pe locul al treilea cu 5 puncte, dar şi având un joc mai puţin disputat decât primele două clasate, echipele portugheze Sporting şi Benfica.

 

Derby-ul Ligii Naţionale, sâmbătă, de la ora 19.00

Nici că se putea un moment mai prost în care Oradea să dea piept cu U BT Cluj-Napoca, marea rivală din ultimul deceniu. Cele două forţe ale baschetului masculin românesc se vor duela sâmbătă, de la ora 19.00 (Digi Sport şi Look Sport), în Arena Antonio Alexe, într-o partidă contând pentru etapa a 18-a din Liga Naţională care se anunţă imposibilă pentru roş-albaştri. Spunem asta privind forma sportivă a celor două formaţii care ne arată că bihorenii au fost umiliţi în Portugalia, în timp ce clujenii au obţinut o victorie colosală în Spania, pe terenul lui Unicaja Malaga, în faza a doua a Ligii Campionilor. În LNBM, alb-negrii defilează având 15 victorii din tot atâtea posibile în timp ce Oradea ocupă locul al 4-lea cu 2 jocuri mai puţin disputate decât liderul şi cu un bilanţ de 11 succese şi 2 eşecuri. Aşadar, nu există niciun argument pentru care suporterii vicecampioanei să fie optimişti înaintea acestei dispute, dar să nu uităm totuşi că în sport orice este posibil.

 

Benfica Lisabona: Gaines 27 puncte (7×3p), Munnings 5 (1×3), Francisco, Barbosa, Romdhane 8, Broussard 17 (5×3), Farr 11 (3×3), J. Silva 6 (2×3), Gomes 7 (1×3), Hallman 14 (1×3).

Antrenor: Norberto Almeida Monteiro Alves

 

CSM CSU Oradea: Bickauskis 9 (2×3), T. Fometescu, Green 6, Nicolescu, Baciu 4, K. Richard 4, Holt 9 (1×3), Gavrilovic 17, Ogden Jr. 8 (1×3), N. Markovic. Nu au jucat: Vl. Marinău, Vescan.

Antrenor: Cristian Achim