Echipa orădeană de baschet masculin a reușit cea de-a 4-a calificare în finala Ligii Naționale după ce a învins 91-86 (24-14, 24-29, 19-20, 24-23) pe U BT Cluj-Napoca, marea rivală. Cu scorul general de 3-1, CSM CSU accede în ultimul act al competiției unde se va duela cu CSU Sibiu, adversar pe care l-a întâlnit și în finala Cupei României.

Cu un public fantastic care i-a încurajat pe întreg parcursul partidei, la fel cum s-a întâmplat și la meciul al 3-lea, roș-albaștrii au captat energia necesară pentru a învinge pentru a 5-a oară în actualul sezon pe U BT Cluj-Napoca. Debutul jocului i-a prins ușor nepregătiți pe orădeni care s-au văzut conduși cu 5-0. Imediat însă a venit replica, roș-albaștrii izbutind un parțial de 10-0. Până la finele primului sfert jocul prestat de elevii lui Cristian Achim a funcționat perfect astfel că tabela de marcaj indica o diferență de 10 puncte (24-14) după primele 10 minute. Dacă în secvența inaugurală oaspeții au marcat doar 14 puncte, în sfertul al doilea situația s-a modificat radical ofensiva clujeană producând 29 de puncte ceea ce a făcut ca la cabine să se intre la scorul de 48-43 în favoarea orădenilor. Extrem de echilibrat a fost sfertul al treilea astfel că la intrarea în secvența decisivă ecartul era de doar 4 puncte (67-63). Pe parcursul ultimelor 10 minute, puternica echipă clujeană a izbutit să egaleze în două rânduri 72-72 (’33) și 79-79 (’37) dar, cu ajutorul publicului, roș-albaștrii au reușit în cele din urmă să se impună asigurându-și astfel biletele pentru finală.

„Nu veți mai vedea așa ceva”

Ceea ce Oradea a reușit în fața Clujului este ceva ieșit din comun, opinează Cristian Achim care crede că nimeni nu va mai putea învinge de 5 ori în 6 jocuri pe U BT. „A fost un meci cu o încărcătură teribilă, o încleștare ieșită din comun din toate punctele de vedere – fizic, mental, tactic, tehnic. O adevărată întrecere, atât prin prisma băncilor tehnice, cât și a jucătorilor. Eu cred că a fost o serie extrem de frumoasă și aș aprecia că am meritat să ne calificăm. Consider că am fost cu adevărat echipa mai bună. Dacă ne gândim că totuși din ultimele șase meciuri directe am pierdut unul singur, ascultați-mă cu atenție: acest lucru să-l faci împotriva Clujului este ceva ieșit din comun. Nu veți mai vedea așa ceva, ‘mark my words’. Este ceva ieșit din comun ce am reușit”, a declarat antrenorul roș-albaștrilor.

„Publicul, ceva fantastic!”

Tehnicianul a ținut în mod special să felicite publicul despre care consideră că le-a oferit jucătorilor energia necesară pentru a învinge. „Vreau să mulțumesc, din suflet, fanilor noștri. Am experiență și știu ce vorbesc, realmente este ceva ce te poartă spre viitor. Este ceva fantastic ce ne oferă acest public. Vreau neapărat să le mulțumesc în cele mai frumoase cuvinte posibil deoarece această victorie este și a lor, în egală măsură. Încă o dată, acestea nu sunt niște cuvinte. Este o realitate. Simți cum energia publicului este transmisă către jucători și echipă”, a mai spus Achim.

Principalul evidențiat al acestei partide este Nikola Markovic, sârbul fiind de neoprit în debutul meciului în care, până la final, a marcat 17 puncte. Contribuții importante, așa cum se întâmplă de obicei, au avut Wtason și Richard, dar nu trebuie trecută cu vederea evoluția lui Pasalic (3 coșuri de la distanță) precum și cea a lui Barnette care și-a ajutat echipa cu 10 puncte și 7 recuperări.

Silvășan a demisionat

Acest ultim eșec suferit în fața orădenilor l-a determinat pe Mihai Silvășan să-și prezinte demisia din funcția de antrenor principal al lui U BT Cluj-Napoca. Conducerea clubului i-a acceptat decizia urmând ca, cel mai probabil, un nou antrenor să fie numit după finala mică pe care o va disputa în compania lui SCM U Craiova.

Programul provizoriu al finalei cu CSU Sibiu arată astfel:

Meciul 1 – luni, 27 mai, ora 18.00, la Sibiu

Meciul 2 – miercuri, 29 mai, ora 19.00, la Sibiu

Meciul 3 – duminică (02.06), la Oradea

Meciul 4 – marți (04.06), la Oradea (dacă va fi necesar)

Meciul 5 – vineri (07.06), la Sibiu (dacă va fi necesar)

CSM CSU Oradea: Nicolescu, Watson 16 puncte(2×3p), Zekovic 9 (1×3p), Valeika 8, Richard 15 (1×3p), Barnette 10, T. Fometescu 3 (1×3p), Pasalic 13 (3×3p), N. Markovic 17. Antrenor: Cristian Achim

U BT Cluj-Napoca: Kuti 9, Mohammed, Török 10 (2×3p), Easley Jr. 9, D. Dorsey 13 (3×3p), Dykes 22 (1×3p), Calnicenco 8 (2×3p), Rasic 9 (2×3p), Washburn 6. Antrenor: Mihai Silvășan