2 aprilie este data la care se sărbătorește, în întreaga lume, Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului. Din cauza condițiilor impuse de pandemie, Asociația SOS Autism Bihor a anulat aceste manifestări publice.

Asociația SOS Autism Bihor a pregătit pentru 2 aprilie activități cu beneficiarii Centrului de zi pentru adulți cu dizabilități SOS Autism Bihor, în încercarea de a atrage atenția asupra autismului, care afectează, din păcate, multe persoane (1 din 88 de copii suferă de autism), conform unor statistici.

„Din cauza condițiilor impuse de pandemie, nu vom avea manifestări publice în acest an, de aceea ziua de conștientizare a autismului se va desfășura în întregime la sediul nostru, din strada Miron Pompiliu nr. 5”, anunță Simona Zlibuț, președinta Asociaţiei SOS Autism Bihor.

Potrivit acesteia, între orele 9.00- 10.30, va avea loc un atelier de pictură, intitulat ,,Fețe zâmbitoare”, urmat, la ora 10.30, de o oră de terapie prin magie, în cadrul proiectului ,,Magic Terapia”, alături de Eduard Malița și Bianca Malița. Între orele 11.30-12.00, dacă vremea va fi favorabilă, în curtea Asociației SOS Autism Bihor, va fi ansamblat puzzle-ul reprezentând sigla asociației, iar de la ora 12.00, beneficiarii centrului vor servi o felie de pizza și un tort festiv.

Organizațiile internaționale care luptă pentru drepturile persoanelor cu autism au ales albastrul drept culoarea prin care să atragă atenția asupra acestei afecțiuni, iar acțiuni „Luminează albastru” - „Light It Up Blue” au loc simultan în toată lumea, Empire State Building din New York City și Turnul CN din Toronto, Canada fiind două dintre cele mai importante clădiri incluse în manifestări. La noi în țară ONG-urile care activează în domeniu aprind culoarea albastră a autismului pe clădiri importante din București și orașele mari și au diferite manifestări de conștientizare a autismului.

Începând cu ora 20.00, Podul Centenarului din Oradea va avea culoarea albastră a autismului.

„Atenția, înțelegerea, susținerea și acceptarea sunt cele mai de preț daruri. Hai să le oferim împreună persoanelor neurodiverse!”, este îndemnul sub care și Asociația Help Autism, alături de 150 de organizații din rețeaua RO TSA și FEDRA lansează campania „Un dar necesar”, cu scopul de a atrage atenția asupra nevoilor particulare pe care le au cele 30.000 de persoane cu autism din România.

Cum se desfășoară campania?

Clădiri simbol din șase orașe din țară vor fi iluminate în albastru - culoarea autismului, pentru a atrage atenția asupra problematicii la nivel național; grădinițe și școli țin ore de lectură pentru a încuraja înțelegerea și acceptarea colegilor cu autism; companiile preiau iluminarea în digital și organizează acțiuni pentru angajați și clienți; artiști care invită publicul iubitor de cultură și muzică să susțină programe de terapie; ONG-urile organizează diferite acțiuni în centrele lor și invită românii să facă propriile daruri necesare copiilor, adolescenților și adulților cu autism.

„În afară de atenția noastră, persoanele cu autism au nevoie de susținere constantă. Îndemnul nostru este să alegeți o persoană, un centru local sau o organizație națională și să susțineți eforturile lor prin donații individuale sau sponsorizări”, mai transmit reprezentanții Asociației Help Autism.