Un act de caritate nu presupune neapărat uriaşe resurse materiale, uneori e suficient ca o mână de oameni buni să se unească şi să-şi jertfească timpul şi munca, pentru a face un bine altora.

 

Astfel au procedat săptămâna trecută, luni 4 februarie, câţiva tineri din Oradea – voluntarii Asociației Caritas Catolica – care  s-au trezit devreme, chiar dacă erau în prima zi de vacanţă, pentru a găti şi a împărţi la nevoiaşi 150 de porţii de gulaş. Au curăţat cartofi şi zarzavaturi, au tranşat carne, ore în şir, sub coordonarea şefei bucătărese Szigeti Berkeczi Hajnal. Unii curăţau, feliau, tranşau cu rutină, alţii abia făceau cunoştinţă cu secretele bucătăriei, dar toată lumea se achita cu dăruire de sarcini, iar atmosfera era plină de voioşie. După ce au pus supa la fiert, toată lumea s-a pregătit pentru partea mai plăcută a activităţii, respectiv distribuirea hranei la prânz, vizavi de gara CFR.

Deşi meteorologii au promis timp frumos, de primăvară, pentru sfârşitul de săptămnă, voluntarii au avut de înfruntat o vreme aspră, însă satisfacţia era cu atât mai mare, căci în frigul instalat nevoiaşii s-au bucurat şi mai mult de supa hrănitoare şi fierbinte. Din gulaş au fost serviţi nu doar nevoiaşii care se învârt des prin zonă, dar şi muncitorii navetişti, familii care aşteptau autobuzele de cursă lungă, câţiva vârstnici aflaţi în trecere şi orice persoană, căreia i-a picat bine o supă caldă în frigul de afară.

„Pentru mine voluntariatul e ceva extraordinar. Am avut plăcerea să cunosc mulți oameni noi şi împreună am ajutat mulţi nevoiaşi. Întotdeauna am simţit că trebuie să-i ajut pe alţii. Atunci când mă aşez acasă la masă, e cald şi e bine, iar eu mă gândesc că alţii, mai puţin norocoşi, îndură foame şi frig. Astăzi oamenii uită de grija celorlalţi. Îi uită pe cei care nu au parte de ceva ce nouă ni se pare firesc. Îndemn oamenii să ajute, pe cât posibil. Omul de unul singur nu poate ajuta pe toată lumea, dar fiecare om poate ajuta pe cineva. Sunt mulţi cărora soarta nu le-a hărăzit nimic bun. Noi am oferit o supă caldă nevoiaşilor. Această acţiune ar putea fi un exemplu de urmat. Nouă ni se pare important ca atunci când ajutăm, să oferim şi câte-un zâmbet. Ca ei să nu se simte singuri” a relatat, după acţiune, Kinga Szabo, voluntară la Asociația Caritas Catolica.

Caritas Catolica asigură cu regularitate, zi de zi, o masă caldă la cantina socială pentru 80 de nevoiaşi, pe tot parcursul anului. Însă pe timp de iarnă, prin acţiuni de genul celei de luni, se străduieşte să ajute cât mai mulţi oameni, dar şi să atragă atenţia asupra importanţei solidarităţii în comunitate, prin ajutorarea celor năpăstuiţi de soartă.

Alimentele din care a fost pregătită mâncarea pentru acţiunea de săptămâna trecută au fost procurate cu sprijinul asociaţiei Caritasverband Passau, care de decenii sprijină programul cantinei sociale Caritas Catolica Oradea.

S.G.T.