A avea un copil cu dizabilități este una dintre cele mai copleșitoare experiențe pentru părinți, o provocare căreia acești eroi de lângă noi trebuie să-i facă faţă la fiecare pas şi care, de cele mai multe ori, îi copleşeşte...

 

În urmă cu câțiva ani, conducerea Asociației SOS Autism Bihor, prin Simona Zlibuț, președinta asociației, a încercat s-o ajute pe Szabo Monica Crisever, o mămică din asociație, prin achiziționarea unui dispozitiv de urcat scările pentru fiica ei, Andreea, care are sindromul Rett.

„Locuind la etajul II, îi era foarte greu să coboare din bloc, după ce era adusă de la școală. Mi-am dorit foarte mult s-o ajut pe Cristina să-și împlinească visul, iar acest lucru s-a întâmplat în urmă cu câteva zile, cu ajutorul unor oameni dragi. Mulțumesc oamenilor cu suflet din Biserica Impact Oradea și, în primul rând, pastorului Adi Galiger și lui Dan Bara, care au făcut tot posibilul ca acest vis să devină realitate. Important este să ai credință, iar Bunul Dumnezeu trimite oameni cu suflet, care să-ți împlinească visele”, ne-a declarat Simona Zlibuț. Președinta Asociației SOS Autism Bihor este cea care a reușit să ia legatura cu cei de la Biserica Impact, și le-a solicitat sprijinul pentru obținerea acelui dispozitiv (scalamobil).

Sindromul Rett este o malformaţie genetică care debutează în primele 6-18 luni de viaţă,  afectând în special fetele şi, în cazuri extrem de rare,  băieţii. Incidenţa acestui sindrom Rett este foarte rară, 1:10000 de naşteri, regăsindu-se în toate grupele etnice şi rasiale de pe glob.

Speranţa de viaţă a fetelor cu sindrom Rett este până la maturitate. Studiile statistice nu sunt finalizate, însă, în absenţa unor îmbolnăviri serioase sau a unor accidente, fetele pot depăşi vârsta de 40 de ani.