Orădenii şi bihorenii care vor să le fie de folos copiilor din centrele de plasament au ocazia să se înscrie voluntari în cadrul programului „Ajungem mari”. Tot ce trebuie să facă voluntarii este să acorde prietenia lor copiilor care fac recuperare, învaţă sau participă la ateliere creative. Timpul investit este de 3 ore pe săptămână.

Termenul limită, iniţial stabilit pentru 20 august, a fost prelungit de către asociaţie pentru anumite localităţi din ţară unde este nevoie de voluntari şi încă nu s-au înscris suficienţi. Pentru judeţul Bihor, mai este nevoie de voluntari pentru copiii din localitatea Sâniob, iar termenul limită de înscriere este 8 septembrie.

Voluntarii vor merge săptămânal în centru și îi vor ajuta pe copii să scrie și să socotească, să recupereze informațiile pe care nu le-au înțeles la școală, să fie mai atenți și mai răbdători, să își controleze emoțiile. Ei devin pentru copii prieteni și modele de viață.  „Programul educațional Ajungem mari sprijină copiii pe termen lung, iar cu unii copii se lucrează chiar de cinci ani, de la începutul programului. Schimbările se fac cu pași mici și perseverență. De aceea este nevoie de mai mulți voluntari care să se implice în fiecare comunitate. Vin mereu în centre alți copii care au trecut prin experiențe greu de suportat. Centrele se închid și copiii sunt mutați în căsuțe sau apartamente de tip familial, iar voluntarii zâmbitori îi urmează, reprezentând un element de stabilitate în viețile lor”, transmit organizatorii.  Voluntarii participă la un training inițial și sunt repartizați la centre în funcție de abilitățile lor, nevoile copiilor, distanța față de centru și de programul lor (în timpul săptămânii sau în weekend). Ei vor merge timp de opt luni în echipe de doi sau trei voluntari, la grupe de 3-6 copii pentru ședințe de recuperare sau pregătire școlară, ateliere de cunoștințe generale și ateliere creative. Vârsta minimă admisă pentru un voluntar este de 16 ani.  Înscrierea se face prin completarea unui formular online pe website-ul www.ajungemmari.ro la secțiunea Devino voluntar, acolo unde se găsesc și toate detaliile despre program.