Consiliul Județean Bihor și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Group Bihor au organizat, miercuri, 9 septembrie, o ultimă întrevedere cu reprezentanții administrațiilor publice locale bihorene cu privire la sistemul de management integrat al deșeurilor în județ.

La eveniment au participat Pásztor Sándor, președintele CJ Bihor, Bujor Chirilă, directorul ADI Ecolect Group Bihor, reprezentanți ai primăriilor din Zona Metropolitană Oradea, respectiv ai instituțiilor de profil - Agenția pentru Protecția Mediului Bihor, Garda de Mediu, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana”. Proiectul „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) în județul Bihor”, demarat în anul 2010, a avut ca scop asigurarea infrastructurii pentru eficientizarea sistemului de gestionare a deșeurilor în întreg județul. Prin contractele semnate s-a urmărit construirea stațiilor de sortare/transfer, a stației de tratare mecano-biologică (TMB), cea de-a treia componentă majoră vizând închiderea a opt depozite neconforme. 

În cadrul proiectului au fost obţinute următoarele rezultate: implementarea colectării separate a deșeurilor reciclabile atât în mediul urban, cât și în mediul rural; realizarea unui grad cât mai mare de valorificare a deșeurilor municipale și asigurarea îndeplinirii țintelor privind deșeurile de ambalaje; reducerea cantității de deșeuri biodegradabile la depozitare prin compostare și alte metode de tratare astfel încât să se asigure atingerea țintelor legislative; gestionarea corespunzătoare a fluxurilor speciale de deșeuri (deșeuri municipale periculoase, deșeuri voluminoase, deșeuri de echipamente electrice și electronice, nămoluri rezultate de la stațiile de epurare orășenești); colectarea și valorificarea potențialului util din deșeurile din construcții și demolări; închiderea depozitelor neconforme.

Pentru o eficienţă mai mare a SMID, judeţul a fost împărţit în şapte zone de colectare: Oradea, Zona Metropolitană, Aleşd, Salonta, Beiuş, Marghita şi Săcueni.

Zona Oradea, cu o populație totală de 283.284 locuitori şi deșeuri generate de 134.413 t/an, este deservită de o stație de sortare cu o capacitate de 39.000 t/an, platformă de biodegradabil de 15.000 t/an (deșeuri verzi din parcuri, grădini, piețe), platformă de deșeuri din construcții. Operatorul de salubritate în Oradea este RER Ecologic Service.  Zona Metropolitană cuprinde 25 de comune, cu o populaţie totală de de 81.423 locuitori. Şi aici, operator de salubritate a fost desemnat RER Ecologic Service. Zona Aleșd cuprinde oraşul Aleşd şi 12 comune (populație totală - 52.509 locuitori; deșeuri generate - 14.379 t/an) şi este deservită de stația de transfer a cărei capacitate s-a mărit la 12.700 t/an și stația de sortare cu capacitate 4.500 t/an. Operator de salubritate a fost desemnat Salubri Aleşd. Zona Salonta, care cuprinde Salonta și 10 comune (populație de 53.874 locuitori și deșeuri generate - 16.756 t/an), este deservită de stația de stația de transfer cu o capacitate de 9.900 t/an și stația sortare cu o capacitate de 4.500 t/an pentru separarea reciclabilelor colectate pe cele trei fracții (hârtie/carton – sticlă – plastic/metal). În această zonă, licitaţia a fost câştigată de operatorul de salubritate Ave Bihor. Zona Beiuş, care cuprinde Beiuș, Ştei, Vaşcău, Nucet și 24 de comune (populație totală - 90.002 locuitori; deșeuri generate - 25.549 t/an), este deservită de stația de transfer cu o capacitate de 16.100 t/an și stația sortare cu o capacitate de 7.000 tone/an pentru separarea reciclabilelor colectate pe cele trei fracții (hârtie/carton – sticlă – plastic/metal) și platforma de stocare temporară de 3.500 t/an, în orașul Ștei. Şi aici operator de salubritate este Ave Bihor. Zona Marghita, care curprinde Marghita şi 11 comune (populație totală - 55.693 locuitori și deșeuri generate de 17.291 t/an), este deservită de o stație de transfer cu o capacitate de 10.600 t/an și o stație de sortare cu o capacitate de 4.500 t/an. Operator de salubritate este Ave Bihor. Zona Săcueni, care cuprinde oraşele Săcueni şi Valea lui Mihai şi nouă comune (populație totală - 51.563 locuitori și deșeuri generate de 17.410 t/an), este deservită de noua stație de transfer cu o capacitate de 13.000 t/an. Operator de salubritate este Ave Bihor.  

Stația de tratare mecano-biologică (MBT) va deservi întreg județul și are o capacitate de 60.000 t/an pentru tratarea deșeurilor reziduale, inclusiv deșeuri colectate din piețe. Proiectul prevede închiderea a opt depozite de deșeuri neconforme urbane (Oradea, Beiuș, Marghita, Salonta, Aleșd, Săcueni, Ștei, Valea lui Mihai) în suprafață totală de 24,9 ha, și cantitate de deșeuri depozitate de 3.126.232 mc. „Am început procedura de predare a depozitelor neconforme închise către autoritățile locale, procedură ce se va finaliza în această lună”, a afirmat Tiberiu Lantos, manager de proiect.

„Consiliul Județean Bihor a încheiat toate investițiile asumate pentru a fi realizate prin proiectul SMID. Au fost momente grele în cadrul implementării acestuia, dar s-a trecut cu bine peste toate dificultățile, tocmai de aceea felicit echipa de proiect. Este clar că fără SMID, autoritățile locale nu puteau să închidă haldele vechi, adică depozitele neconforme, ca să amintesc numai un motiv pentru care acest proiect european a fost atât de necesar”, a declarat preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor.

Proiectul SMID este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională 2007-2013, prin Programul Operațional Mediu. Contractul de finanțare are o valoare inițială estimată de 199.895.470 lei fără TVA (44.406.414 euro) și o valoare actualizată în urma semnării contractelor de achiziții de 149.948.699 lei fără TVA (33.310.829,59 euro).