AJOFM Bihor este partener în cadrul unui proiect care urmăreşte îmbunătăţirea situaţiei tinerilor din categoria NEETs, adică tineri cu vârsta de peste 16 ani care nu sunt încadraţi profesional şi nu urmează niciun program educaţional sau de formare.

Proiectul SICONET - Servicii Integrate, Calificare şi Ocupare, pentru tinerii NEETs este implementat în judeţul nostru, în perioada 21 septembrie 2021 - 21 septembrie 2023, de AJOFM Bihor în calitate de partener al beneficiarului Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedoara şi partenerul Interlog Com SRL, Corporactive Consulting SRL.

Proiectul urmăreşte îmbunătățirea situației tinerilor din categoria NEETs, prin promovarea unei ocupări sustenabile şi de calitate a forței de muncă și sprijinirea mobilității forței de muncă în scopul integrării durabile pe piața muncii a tinerilor, în special a celor care nu au un loc de muncă, educație sau formare, inclusiv a tinerilor cu risc de excluziune socială şi a tinerilor din comunitățile marginalizate.

Obiectivul general al proiectului urmăreşte furnizarea măsurilor pentru stimularea ocupării forţei de muncă acordate pentru 1.051 tineri NEETs șomeri cu vârsta între 16 - 29 ani, înregistrați la Serviciul Public de Ocupare, cu rezidența în Regiunea Vest şi Regiunea Nord-Vest şi asigurarea suportului necesar pentru creșterea ocupării tinerilor NEETs. Acest demers va fi concretizat prin obţinerea unui certificat de calificare de către cel puţin 780 tineri NEETs şi angajarea a minim 469 tineri NEETs.

Pentru a fi eligibil în grupul țintă o persoană trebuie să îndeplinească în mod cumulativ următoarele condiții: să fie tânăr NEETs cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani; să fie înregistrat și profilat de SPO; să aibă domiciliul sau reședința în regiunile de dezvoltare Nord Vest şi Vest.

 

Rezultatele așteptate în urma implementării proiectului

Rezultatele aşteptate cuprind derularea unei campanii de informare şi promovare în vederea identificării tinerilor eligibil; direcţionarea acestor către SPO, pentru înregistrare şi profilare, consiliere de specialitate pentru 10.000 de tineri din cele două regiuni;  furnizarea serviciilor de formare profesională pentru 840 de tineri NEETs, iar cel puțin 740 tineri să obţină un certificat de calificare, în urma parcurgerii acestor programe.

Pentru 56 de tineri NEETs, aparţinând grupului ţintă, se vor realiza servicii de evaluare şi certificare a competenţelor profesionale obţinute pe alte căi decât cele formale, respectiv non-formale şi/sau informale şi astfel cel puţin 40 tineri să obţină un certificat de calificare, în urma parcurgerii acestor programe.

Toţi tinerii din grupul ţintă (1.051), vor beneficia de servicii de medierea muncii, în urma cărora se doreşte integrarea pe piaţa forţei de muncă (prin angajare), a unui număr de cel puţin 455 tineri.

De asemenea, se vor furniza servicii de acompaniere la locul de muncă pentru cel puţin 160 persoane angajate, provenite din categoriile „greu ocupabil” şi „foarte greu ocupabil”, servicii acordate în scopul creşterii şanselor de integrare la locul de muncă şi diminuarea abandonului în primele luni de angajare.

Rezultatele aşteptate includ susţinerea antreprenoriatului, inclusiv ocuparea pe cont-propriu, prin acordarea ajutoarelor de minimis (micro-granturi), de 25.000 euro, pentru finanţarea a 14 planuri de afaceri.

În prezent, în Regiunea Nord-Vest, sunt informaţi 1.666 tineri NEETs  şi înregistraţi în grupul țintă 431 tineri NEETs, din care: 76 tineri NEETs, au participat la programe de formare antreprenorială specifică  în conformitate cu standardele existente; 7 tineri NEETs, au dorit să dezvolte o afacere, iar planurile de afaceri propuse au fost  finanţate în limita bugetului stabilit; 187 tineri NEETs, participanţi  la cursurile de formare profesională; 431 tineri NEETs, care au beneficiat de servicii specializate pentru stimularea ocupării - servicii de medierea muncii; 180 tineri NEETs din grupul ţintă s-au încadrat în muncă.