Oradea este al treilea oraş din România care dispune de o tehnică revoluţionară de tratare a incontinenţei urinare sau a prolapsului genital. Este vorba despre un aparat cu laser de ultimă generaţie capabil să stimuleze o anumită zonă a organismului să multiplice fibrele de colagen, ducând la rezolvarea unor probleme cu care foarte multe femei se confruntă după naştere.

De la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, Clinica de Îmbunătăţire a Calităţii Vieţii, cunoscută drept Clinica Doja 49, deţine un aparat de ultimă generaţie, capabil să facă minuni pentru o parte însemnată a femeilor care au adus pe lume unul sau mai mulţi copii. Una din problemele majore în ginecologie este incontinenţa urinară de efort şi prolapsul genital. La un procent mare de femei, după naşterea naturală mai ales, se produc mici traumatisme ale structurilor anatomice pelvine care, în timp, se relaxează, îşi pierd tonusul, ducând la prolaps genital şi apoi la incontinenţă urinară de efort. Pentru o femeie, să scape urina involuntar este un lucru extrem de jenant cu repercusiuni mari în viaţa ei intimă şi socială. În decursul timpului s-au căutat foarte multe tehnici chirurgicale de corecţie a acestor probleme. Cele mai importante sunt plastiile perineale, făcute de medicii ginecologi, care folosesc "materialul clientului", ţesuturile sunt tăiate, scurtate, suturate, suspendate la diverse structuri anatomice, încât să refacă situaţia originală, şi corecţiile făcute de urologi sau uro-ginecologi care folosesc materiale sintetice, bandelete care susţin vezica şi pereţii vaginali. Ambele metode necesită spitalizare, anestezie, intervenţie chirurgicală sângerândă, cu toate riscurile inerente, protezare cu sondă vezicală (ea, în sine, este un risc, aşa-numita "patologie de sondă", care duce uneori la infecţie urinară), cicatrici sensibile, dureroase şi un procent din aceste tehnici dau recidive, trebuie intervenit din nou. Altele, cum sunt bandeletele, interzise deja în Scoţia şi Marea Britanie, dau uneori complicaţii grave, aşa-numita eroziune de bandeletă. Există un paradox în toată această situaţie, incontinenţa urinară şi prolapsul genital nu sunt boli mortale, sunt invalidante, îngrozitoare din toate puntele de vedere, dar nu se moare din ele. Operaţia în sine însă poate duce la complicaţii mortale pentru că toate tipurile de intervenţii au un procent de mortalitate. Se operează o boală care nu este mortală, dar poţi muri de operaţie", a relatat dr. Petru Chitulea, medic primar obstetrică şi ginecologie.

Fără spitalizare, fără medicamente, doar 30 de minute

De la sfârşitul anului trecut, Oradea este pe lista oraşelor care dispun de un aparat cu laser capabil să rezolve aceste probleme fără a fi nevoie de intervenţie chirurgicală. "Revoluţia o reprezintă apariţia tehnicii cu laserterapie în care se bombardează peretele vaginal, sub ligamentele care ţin vezica, la o adâncime de 100 de microni. Stratul de colagen se încălzeşte, producându-se o ratatinare a fibrelor colagene, astfel că un vagin căzut, imediat după această operaţie, se îndreaptă, devine mai elastic, se strânge. În timp, această terapie cu laser duce la neocolageneză, fibrele de colagen se multiplică, îşi cresc dimensiunea, se îngroaşă şi, practic, structura devine o proteză autologă, din "materialul clientului", care îngroaşă, întăreşte vaginul şi oferă suport vezicii. Această procedură nu este minim invazivă, ci non-invazivă. Nu necesită spitalizare, se face în ambulator. Pacienta vine, face o serie de analize înainte, după care se practică tratamentul cu acest laser. Nu necesită anestezie, concediu medical, medicamente costisitoare, tratamente hormonale, intervenţie chirurgicală, nu doare, durează între 20 şi 30 de minute, după care pleacă acasă, îşi reia activitatea. În general viaţa, inclusiv viaţa sexuală poate fi reluată la o săptămână după această procedură. Dă efecte de durată. Prin această neocolageneză, practic, stimulăm ţesutul să producă fibre colagene care să întărească şi să susţină toată vezica. Este de fapt o revoluţie în patologia vaginală care, cred eu, este viitorul", explică dr Chitulea.

Din martie, şi intervenţii dermatologice

Aparatul poate fi folosit cu succes şi în ORL şi în tratamentele faciale. Ridurile, spre exemplu, sunt rezolvate prin umplerea lor din interior, cu colagen, prin creşterea ţesutului din zona respectivă. Este primul aparat de acest fel din Oradea, iar în România, mai sunt două, unul la Bucureşti şi unul la Timişoara. Săptămâna trecută au fost deja patru cazuri. "A fost o procedură simplă, fără probleme, nu a durut. Nu se pune problema să îţi iei concediu medical. Am venit, a durat cam 30 de minute şi apoi am plecat. Fără perioadă de recuperare. O recomand celor care au aceste probleme. Semne clare şi rapide de îmbunătăţire a situaţiei se simt imediat", susţinea ieri una dintre paciente. Deocamdată, la clinică se pot face doar intervenţii ginecologice, dar din luna martie, după ce se va întoarce medicul dermatolog de la un training specializat, se vor putea face şi intervenţii dermatologice. Aparatul, împreună cu dotările auxiliare, a costat în jur de 60.000 de euro şi a fost achiziţionat de la firma Fotona. Preţul unei astfel de intervenţii variază între 200 şi 600 de euro, în funcţie de numărul de şedinţe care sunt necesare, şi include şi analizele preliminare. Un preţ mai mic decât metodele clasice, care costă peste 1.000 de euro, şi mai ieftin ca în alte ţări unde vorbim de 1.500-2.000 de euro.