Organizată cu ocazia Zilei Internaționale a Familiei, expoziția pune în valoare artiști cu diverse vârste și stiluri, la Muzeul Orașului Oradea – Cetate.

De la mic la mare, expozanții au realizat un cadru de poveste la vernisajul ce a avut loc vineri, 12 mai, prin poveștile ce stau la baza propriilor creații. Evenimentul se înscrie sub egida inițiativei „Cetățeni Activi la Puterea a Treia”, reprezentată prin doamna Miorița Săteanu - cetățean de onoare al orașului Oradea, manager al proiectului „Podul Prieteniei Interculturale” finanțat de Primăria Oradea și derulat în parteneriat cu Muzeul Țării Crișurilor și Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor,  având colaboratori artiști din comunitățile română, maghiară, germană, slovacă și ucraineană.

Au fost expuse lucrările de artă ale următorilor: Galeria Tibor Erno, Galeria de ceramică „Pro Familia”, Liviu Marc, Horea T. Sălăgean, Nicolae și Serghei Drăgoi, Eugenia Drăgoi, Sofia Antonia Morna, Dorina Morna, Achim Mariana, Cornel Dușmanu, Mierluțiu Emilia, Csathó Töhötöm, Nyitrai Karoly, Popon Krisztina, Széll Kató, Treier Erzsébet, Barbici Eva, Ștefania Wagner, Iosif Wagner, Dorina Maria Nan, CSEI nr. 1 Tileagd – structura CSEI „Orizont”, prin psiholog, dr. Alin Crețu, Școala Gimnazială „Lucreția Suciu”, prin profesorii Cuibuș Monica și Szabó Erzsebet, PNPP Joyful Learning și lucrările Centrului de zi din partea DAS Oradea, prin prof. Maria Ardelean.

Participarea elevilor de la Liceul de Artă și a studenților de la Facultatea de Arte a constituit un eveniment deosebit pentru a dovedi tehnicile specifice învățate, pentru cunoașterea compoziției culorilor și mai ales pentru desăvârșirea redării temelor abordate.

O revelație a expoziției a constituit-o  curajul preșcolarilor din atelierele de creație, care au prezentat o serie de desene și compoziții, reprezentând cu mare sensibilitate relația lor persoanlă cu părinții și membrii familiei. De asemenea, o surpriză a fost oferită de elevii cu dizabilități de la CSEI nr. 1 Tileagd, care au redat tema lucrărilor printr-o tehnică specială. Prin această expoziție, fiecare artist a încercat să transmită cât mai frumos sentimentul de familie prin lucrările expuse. Artistul creator, prin munca lui, făureşte bunuri spirituale, acea hrană pentru sufletul nostru, pentru mintea noastră.

Impresionante au fost toate lucrările expuse, uimind prin complexitatea lor, însă o admirație deosebită a fost îndreptată spre o impresionantă colecție de goblenuri, în număr de 22 tablouri, cusute cu mare pasiune și îndemânare, într-un interval de 30 de ani, de doamna Dorina Maria Nan, reprezentanta comunității ucrainene. Toate lucrările au atras privirile publicului, cu atât mai mult cu cât unele reprezentau cu fidelitate picture valoroase create de pictori foarte renumiți din arta plastică.

În deschiderea evenimentului, ing. Miorița Săteanu a specificat că „Lumea noastră fără pictori ar fi asemeni unei câmpii fără iarbă, fără florile care vestesc primăvara, fără culoarea și savoarea fructelor din livezi și vii, fără lanurile unduitoare a spicelor de grâu, dătătoare de pâine…”

Atmosfera a fost primitoare, iar aprecierile au subliniat frumusețea și valoarea lucrărilor de artă expuse în galeria Salonului roșu din Cetate, prin sprijinul și coordonarea oferite de doamna cercetător, muzeograf, dr. Diana Iancu, care, la final, a mulțumit organizatorilor, artiștilor și publicului participant.

Paula NAN, studentă Facultatea de Jurnalism, Oradea