Programul Operațional pentru Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) 2021 este în curs de implementare în județul Bihor. Începând de luni, 22 februarie, beneficiarii pot ridica pachetele de alimente și cu produse de igienă din centrele de distribuție organizate la nivelul fiecărui UAT din județ şi Oradea.

 

30.097 de pachete cu alimente și 30.097 de pachete cu produse de igienă, aferente tranșelor 2 și 3 din POAD 2021, au fost recepționate de către Instituția Prefectului și depozitate în centrele puse la dispoziție de cele 101 Unități Administrativ-Teritoriale (UAT) de la nivelul județului Bihor. Pentru ca beneficiarii să poată ridica ambele pachete simultan, evitând deplasările suplimentare și diminuând riscurile legate de răspândirea SARS-CoV-2, operațiunea de recepționare și distribuție a pachetelor a necesitat un efort logistic de trei săptămâni, care s-a desfășurat în intervalul 28 ianuarie - 17 februarie. Conform Ordinului emis de prefectul Dumitru Ţiplea, pachetele pot fi ridicate de beneficiari în intervalul 22 februarie - 15 martie. 

Fiecare pachet cu alimente conține faină albă de grâu, mălai, paste făinoase, ulei, zahăr, orez, conserve cu carne de porc, carne de vită și pateu de ficat de porc, compot, gem de fructe normal și dietetic, și cântărește 25 de kilograme. Coletele cu produse de igienă conțin periuțe de dinți, pastă de dinți, săpun lichid, șampon pentru copii și șampon pentru adulți, precum și detergent de rufe.

„Eficiența procesului de distribuție, prin care beneficiarii ridică ambele pachete deodată, a fost validată cu succes în cursul anului trecut. Am avut în vedere atât siguranța sanitară, cât și eficacitatea distribuției, economisind timp deopotrivă pentru beneficiari și pentru persoanele implicate în organizare”, a declarat prefectul Dumitru Țiplea.

 

Distribuirea ajutoarelor în Oradea

Direcţia de Asistenţă Socială Oradea aduce la cunoştinţa cetăţenilor municipiului Oradea că, în perioada 22 februarie – 15 martie 2021, se efectuează distribuirea pachetelor cu produse alimentare şi de igienă la depozitul din Oradea. Distribuirea pachetelor se face în perioada 22 februarie – 15 martie, la depozitul din Oradea, str. Alexandru Cazaban nr.60 (fosta spălătorie a ştrandului Ioşia), între 08.00-16.00.Printr-un comunicat de presă transmis vineri, 19 februarie, de către Direcţia de Asistenţă Socială Oradea, ridicarea ajutoarelor alimentare distribuite sub formă de pachete de alimente, precum şi a produselor de igienă se face personal, în baza prezentării actului de identitate valabil, verificării identităţii persoanei pe listă şi a semnării de primire a pachetului de alimente, precum şi a produselor de igienă de către destinatarii finali.

„Pentru beneficiarii minori, pachetele vor fi ridicate de către părinți sau reprezentanții legali ai beneficiarilor, în baza prezentării actelor de identitate atât ale minorilor, cât și ale celor care ridică pachetele pentru aceștia”, menționează reprezentanții DASO.

„Având în vedere că greutatea cutiilor corespunzătoare unei porţii, rugăm beneficiarii să vină bine pregătiţi pentru a le transporta (să aducă trolere, cărucioare, sacoşe rezistente). În depozit va intra pe rând, câte o persoană, respectând distanţarea fizică de 1,5 - 2 metri. Accesul în depozit se va face numai cu purtarea corectă a măştii de protecţie”, mai transmit reprezentanții Direcției de Asistență Socială Oradea.

 

Cine sunt beneficiarii?

Categoriile de persoane care beneficiază de produsele POAD sunt următoarele: a) familiile şi persoanele singure cărora le este stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare; b) familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare; c) persoanele/familiile aflate temporar în situaţii critice de viaţă, respectiv victime ale calamităţilor, persoane dependente şi în alte situaţii asemănătoare stabilite prin anchetele sociale şi care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate, precum şi persoanele care locuiesc în aşezările informale. Acordarea de sprijin categoriilor de persoane prevăzute la lit. c) se realizează numai în cazul în care există stocuri de alimente şi produse de igienă după epuizarea distribuirii către categoriile prevăzute la lit. a) şi b). Persoanele care se încadrează în mai multe categorii dintre cele prevăzute mai sus beneficiază de pachetele cu alimente şi produsele de igienă aferente unei singure categorii din care fac parte la data acordării ajutoarelor alimentare şi/sau asistenţei materiale de bază.