În perioada 26 mai – 13 iunie, va avea loc sesiunea de înscriere a copiilor nou veniți la creșă pentru anul școlar 2025–2026.

Direcția de Asistență Socială Oradea anunță că, în perioada 26 mai – 13 iunie 2025, va avea loc sesiunea de înscriere a copiilor nou veniți la creșă, pentru anul școlar 2025–2026, conform Ordinului Ministerului Educației nr. 3436/28.02.2025 privind aprobarea Calendarului înscrierii copiilor antepreșcolari și preșcolari, în unități de învățământ preuniversitar cu grupe de nivel preșcolar și/sau antepreșcolar și în servicii de educație timpurie complementare.

Potrivit reprezentanților DASO, criteriile generale de departajare sunt stabilite prin OME nr. 4018/2024. Criteriile specifice de departajare au fost aprobate de Consiliul de Administrație al unității de învățământ Creșa Oradea, conform Anexei nr. 1 la Hotărârea CA nr. 8 din 4 aprilie 2025.

Criteriile specifice de departajare sunt următoarele: copilul are vârsta de 2 ani împliniți până la 31 decembrie 2025 – copiii sunt selectați în ordinea descrescătoare a vârstei (art. 11 alin. (1) din OME 4.018/15.03.2024 - în situația în care numărul cererilor de înscriere primite de la părinții/reprezentanții legali ai copiilor este mai mare decât numărul de locuri libere, comisia de înscriere și distribuire din unitatea de învățământ selectează copiii în ordinea descrescătoare a vârstei și aplică criteriile de departajare generale și specifice în vederea stabilirii celor care vor fi admiși); vechimea mai mare de un an a domiciliului / reședinței copilului (părintelui) în apropierea creșei – 2 puncte / fiecare părinte; vechimea mai mică de un an a domiciliului / reședința copilului (părintelui) în apropierea creșei solicitate – 1 punct / fiecare părinte; locul de muncă al părinților/al reprezentanților legali este situat în apropierea creșei solicitate - 2 puncte/fiecare părinte (!!!! se acordă punctaj fie pentru locul de muncă în apropierea creșei, fie pentru domiciliul în apropierea creșei, nu se cumulează punctele!!!); locul de muncă / formă de învățământ la zi – 2 puncte / fiecare părinte: ambii părinți ai copilului/părintele unic/reprezentantul legal ai/al copilului lucrează, părintele/reprezentantul legal face dovada existenței unei activități de tip PFA/SRL, părintele/reprezentantul legal al copilului urmează o formă de învățământ la zi, părintele prezintă adeverință de reîntoarcere la serviciu (nu beneficiază de indemnizație pentru creșterea și îngrijirea copilului), în termen de 30 de zile de la începutul anului școlar (30 septembrie 2025).

Părintele prezintă adeverință de reîntoarcere la serviciu (nu beneficiază de indemnizație pentru creșterea și îngrijirea copilului), până la sfârșitul anului în curs (31 decembrie) - 1 punct; existența unui document care dovedește că beneficiază de tutelă sau de o măsură de protecție specială stabilită (plasament, spre adopție) – 1 punct; familie monoparentală - 2 puncte; cel puțin unul dintre părinți/părintele unic/reprezentantul legal al copilului se încadrează în una dintre situațiile: pensionat în conformitate cu prevederile legale - 1 punct, cu certificat de handicap – 1 punct, șomer, în căutarea unui loc de muncă, cu documente doveditoare de la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă - 1 puncte; părintele/reprezentantul legal al copilului are trei sau mai mulți copii (familie numeroasă) – 2 puncte (!!! punctajul nu se acordă pentru fiecare copil în parte, ci strict pentru îndeplinirea criteriului); părintele/reprezentantul legal al copilului are un alt copil minor aflat în întreținere (până la nivelul clasei a IV-a a învățământului primar) și/sau un alt copil înmatriculat în unitatea de învățământ respectivă, în anul școlar pentru care se face înscrierea – 1 punct (!!! punctajul nu se acordă pentru fiecare copil în parte, ci strict pentru îndeplinirea criteriului)

Cristeriul principal de admitere este vârsta copilului, copiii fiind ordonați descrescător vârstei, conform OME nr. 4018/2024 !!!

Punctajul obținut în urma evaluării dosarelor conform criteriilor specifice, stabilite în Consiliul de Administrație al unității de învățământ Creșa Oradea, se va aplica în situația în care există doi copii cu aceeași dată de naștere.

„La data admiterii copilului în creșă, părinții vor trebui să facă dovada locului de muncă sau data reluării activității, conform precizărilor transmise de către Ministerul Educației și Cercetării, Direcția Generală de Echitate și Performanță în Învățământul Preuniversitar nr. 26294 din 8 aprilie, înregistrată la Creșa Oradea sub nr. 10493 din 9 aprilie, respectiv „unitățile de învățământ cu grupe de nivel preșcolar și/sau antepreșcolar cu program prelungit se adresează cu prioritate părinților care lucrează.”, mai transmit reprezentanții Direcției de Asistență Socială Oradea.