Anual, la data de 8 aprilie, se celebrează Ziua Internațională a Romilor și „Sărbătoarea etniei romilor din România” cu scopul de a evidenția cultura, limba, originea, tradițiile romilor, dar și de a semnala problemele cu care se confruntă aceștia.

 

„Având ca preocupare permanentă incluziunea socială și eliminarea discriminării romilor, Biserica Ortodoxă Română se numără printre instituțiile care manifestă o grijă deosebită față de comunitatea romă din țara noastră. Parohia Ortodoxă Subpiatra derulează de 25 de ani de ani proiecte educaționale, catehetice și filantropice, dorind să contribuie astfel la o integrare concretă și eficientă a romilor în societate”, menţionează preotul paroh Lucian Crișan.

Pentru a marca Ziua Internațională a Romilor și „Sărbătoarea etniei romilor din România”, Parohia Subpiatra, prin preotul paroh Lucian Crișan și profesorul de religie Irimescu Florian, a intensificat activitățile catehetice și filantropice.

„În perioada 3-7 aprilie, credincioșii romi au fost vizitați la casele lor, primind sfaturi duhovnicești. S-au săvârșit pentru ei Taina Sfântului Maslu și slujba Sfeștaniei, iar cei adormiți întru dreapta credință din neamul lor au fost pomeniți la slujba Parastasului. Duminică, după Sfânta Liturghie, s-a oficiat o slujbă de Te Deum, ca mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra lor.  Participanții la aceste activități au primit carți de rugăciuni, alimente, jucării pentru copii și au fost ajutați financiar”, a precizat preotul ortodox din Subpiatra.