Mortalitatea infantilă, sarcinile adolescentelor, violența asupra copiilor, situația celor din sistemul de protecție, situația copiilor afectați de migrație, accesul la educație și participarea în procesele care îi privesc sunt probleme ale copiilor din România.

Potrivit raportului Child Rights Now, au fost identificate șapte probleme printre cele mai grave și urgente în ceea ce îi privește pe copiii din România, conform analizei indicatorilor din raportul privind drepturile copiilor.

„Cele șapte probleme fundamentale sunt: mortalitatea infantilă și mortalitatea în rândul copiilor, sarcinile la vârsta adolescenței, violența asupra copiilor, situația copiilor din sistemul de protecție specială, situația copiilor afectați de migrație, accesul la educație și participarea copiilor în procesele care îi privesc direct”, arată Child Rights Now.

Potrivit raportului întocmit de mai multe asociații specializate în protecția copiilor, selecția celor șapte probleme are la bază datele existente, părerile experților și opinii ale copiilor, precum și rezultate din cercetări de tip focus-grup organizate cu 40 de copii din mediul rural și din comunități urbane dezavantajate. Pentru fiecare problemă, în raport sunt evidențiate o serie de acțiuni recomandate.

Potrivit ONG-urilor, datele statistice din raport arată că România este țara în care anual, peste 46.000 de copii părăsesc timpuriu şcoala, rata copiilor de vârstă școlară neînscriși la școală este de 6% la nivelul întregii populații, dar ajunge la 22% pentru copiii de etnie romă și la 29% pentru copiii cu dizabilități. Aproape o treime dintre copiii României trăiesc sub pragul național al sărăciei, iar 3% dintre copii adorm flămânzi și nu au niciodată suficientă mâncare.

La fiecare 1.000 de nașteri mor 7 nou-născuţi. Unu din doi părinți crede că pedeapsa corporală este pentru binele copilului. Doar 42% din copiii cu vârsta de 7-18 ani sunt consultați de adulți în ce privește deciziile familiale, mai arată raportul.

În raport este și un capitol numit „Vocea copiilor”, unde cei care au participat la focus-grup și-au expus problemele:

„Ar fi bine să fim învățați cum să ne ferim de o sarcină, de bolile cu transmitere sexuală, poate chiar despre metode contraceptive” (fată, 13 ani)

„Știu că tata este mai aspru, adică îmi dă o palmă peste ceafă, îmi spune că o să ajung ca cei din ghetouri” (băiat, 10 ani)

„Victimele sunt cei mai slabi din fire, care sunt mai retrași sau din familii destrămate” (fată, 13 ani)

„Să nu ne trateze ca pe niște animale” (copil, 15 ani)

„Am fost dus în familie la vârsta de 18 ani. Părinții s-au bucurat de banii primiți de la Protecția copilului două luni și apoi m-au dat afară” (tânăr care a părăsit sistemul de protecție)

„Seara îmi venea să plâng, căci eu nu aveam părinții lângă mine și auzeam la alți copii cum merg cu ei în parc și la alte distracții. [...] Când îmi era dor de mama o luam pe doamna învățătoare în brațe și ea mă mângâia pe cap și-mi spunea că o să fie bine” (băiat, 10 ani)

„Nu avem posibilitatea să ne plângem de condițiile din școli, de corupția din sistemele de educație și sănătate și de modul deplorabil în care suntem tratați de anumiți adulți care dețin poziții importante în instituții” (copil, 15 ani)

Semnatarii raportului consideră că „un angajament politic real care ar putea să schimbe radical situația copiilor din România necesită punerea copiilor în centrul politicilor publice din mai multe sectoare prin: evaluarea realistă a nevoilor copiilor, colectarea de date dezagregate despre copii și alocarea unor fonduri suficiente și direcționate către copii, o schimbare majoră de abordare față de situația actuală, în care bugetele sectoriale sunt ajustate cu minimul necesar. Este pentru prima dată când ne-am unit forțele la nivel național și solicităm cu o singură voce luarea de măsuri ferme, coerente, consistente și participative pentru ca drepturile copilului să fie respectate cu adevărat. Avem nevoie de o Românie demnă și prietenoasă pentru copii.”

Raportul a fost realizat de mai multe asociații specializate în protecția drepturilor copiiilor, între care Terres des hommes România, SOS SAtele Copiilor din România, World Vision România, Salvați Copiii România..

RC/ MF