Ziua Mondială a Sindromului Down va fi marcată astăzi, 21 martie, la Oradea, printr-un marș, cu pornire din fața Magazinului Crișul, urmat de un flashmob, în Piața Unirii. La eveniment sunt invitate peste 200 de persoane cu dizabilități, membrii de familie ai acestora, personalități locale, dar și simpli cetățeni.  

 

Participanții la marș se vor reuni astăzi, 21 martie, la ora 14.00, pe platoul din fața Magazinului „Crișul”, după care, la ora 15.00, se va porni în marș, pe str. Republicii, cu destinația finală Piața Unirii. De la ora 16.00, aici, va avea loc un flashmob, acțiune ce se va desfășura, simultan, în mai multe orașe din România și Europa, la propunerea European Down Sindrome Association (EDSA). Melodia pe care se va realiza flashmob-ul, „U are cool” ( long version), este oferită de Philip Abusi de la Mokamusic. „Obiectivul acestei acțiuni este acela de a atrage atenția asupra prezenței în comunitate a persoanelor cu sindrom Down și asupra dreptului acestora de a fi recunoscute ca cetățeni, ca oricine altcineva. Mesajul flasmob-ului este: #CETATEANCATINE  (#CITIZENLIKEYOU)”, anunță reprezentanții Asociației Down Oradea România – ADOR, organizatorii evenimentului.

Manifestarea se va desfășura în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială Oradea, Primăria Oradea și Universitatea din Oradea – Facultatea de Geografie, Turism şi Sport.

Din 2006 și până astăzi, fiecare ediție a evenimentului a avut un mesaj diferit. În acest an, mesajul adresat lumii de către persoanele cu sindrom Down de pe întreg mapamondul este următorul: „Leave No One Behind!” (Nu lăsa pe nimeni în urmă!). Așadar, la Ziua Mondială a Sindromului Down, 21 martie 2019, se promovează oferirea de oportunități la o viață normală.