Protestul balneofizioterapeuţilor de săptămâna trecută, prin care cereau ca specializarea lor să fie recunoscută şi în care le solicitau pacienţilor să se ferească de "vracii" şi "impostorii" kinetoterapeuţi, a primit în acestă săptămână o replică dură din partea celor din urmă. Aceştia spun că acţiunea protestatarilor poate avea repercusiuni grave, inclusiv de natură juridică.

Colectivul de Kinetoterapeuţi de la Spitalul Clinic de Recuperare Medicală "Băile Felix" atrage atenţia organizatorilor protestului de joi, 27 martie, că acţiunea lor aduce prejudicii mari de imagine specialiştilor care muncesc de zeci de ani în spitalele din Oradea. "Faptul că îşi cer anumite drepturi este de înţeles şi lăudabil, dar de aici şi până la afirmaţiile participanţilor referitoare la absolvenţii Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, specializarea Kinetoteterapie, este cale lungă. Cititorilor ziarului dumneavoastră, şi nu numai, li se sugerează că absolvenţii kinetoterapeuţi "nu ştiu cum să trateze corect pacienţii", "dacă ai fost victima impostorilor, nu taci, spune şi altora", "refuz să fiu tratat de un impostor", "jos mâinile, nu atingeţi pacientul" sau "Ministerul Sănătăţii reglementează cadre medicale, nu vraci". Toate aceste afirmaţii creează grave prejudicii morale şi materiale unor specialişti care s-au străduit de-a lungul anilor să fie cât mai profesionişti şi să câştige încrederea pacienţilor, iar Spitalul Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix să devină o instituţie etalon în România, şi nu numai. Acest lucru s-a reuşit cu multă muncă şi pasiune, cu implicarea totală a conducerii spitalului (dotări la cel mai înalt nivel), nu pentru că o spunem noi, ci pentru că o dovedesc rezultatele de excepţie obţinute în tratarea pacienţilor cu afecţiuni neuromotorii, post-traumatici şi de altă natură. La obţinerea acestor rezultate şi-a adus o contribuţie decisivă şi colectivul de kinetoterapeuţi a căror activitate a fost denigrată şi prejudiciată de participanţii la protest", susţine Mihai Berindea, Kinetoterapeut Principal la Spitalul Clinic de Recuperare Medicală din Băile Felix.

Nu suntem noi de vină că profesia nu vă este recunoscută!

Colectivul de la instituţia medicală citată consideră acuzaţiile calomnioase şi spun că acţiunea protestatarilor poate avea repercusiuni grave, inclusiv de natură juridică. "Cerem conducerii Facultăţii de Medicină şi Direcţiei de Sănătate Publică Bihor să se delimiteze de afirmaţiile organizatorilor, care aduc prejudicii morale şi materiale grave kinetoterapeuţilor, a căror profesie este reglementată prin lege. Prin afirmaţiile sale, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor, Dorel Ţîrţ, potrivit căruia "fizioterapeutul foloseşte o bază largă de manopere şi proceduri, pe când kinetoterapeutul aplică mişcarea", lasă să se înţeleagă că activitatea kinetoterapeutului ar fi una secundară, în comparaţie cu cea a fizioterapeutului. Nimic mai fals, pentru că recuperarea este o activitate complexă, la care participă o echipă formată din medic, kinetoterapeut, fizioterapeut şi maseur, în cadrul căreia rolul kinetoterapeutului este unul major şi decisiv, având în vedere că reeducarea neuromotorie a pacienţilor cu afecţiuni neurologice, posttraumatice şi reumatismale nu se poate face fără intervenţia kinetoterapeutului. Aceasta nu înseamnă că participarea celorlalţi membri ai echipei este mai puţin importantă. Faptul că profesia de kinetoterapeut este reglementată, pe când cea de balneofizioterapeut nu este clar precizată, nu ni se datorează nouă şi nu justifică neadevărurile şi jignirile la adresa noastră", susţine acelaşi Mihai Berindea, care mai spune că aşteaptă scuze publice din partea protestatarilor, iar dacă acestea nu vor sosi "va acţiona în consecinţă". "Îi rugăm totodată pe studenţii şi absolvenţii fizioterapeuţi, manipulaţi, inclusiv pe Manuela Lalu, unul dintre organizatori (potrivit căreia nu ştim cum să tratăm corect pacienţii), să-şi amintească, dacă au coloană vertebrală şi conştiinţă, unde şi sub îndrumarea cui au făcut primii paşi în activitatea practică de recuperare. Îi ajutăm noi: a noastră, a kinetoterapeuţilor", afirmă Mihai Berindea, care mai spune că îi va susţine pe studenţi în demersul de reglementare a meseriei, dacă acesta va fi unul onest. "Dezbinarea la care aţi fost îndemnaţi de organizatori nu va ajută, ci dimpotrivă vă creează prejudicii într-un domeniu în care numai acţionând solidar şi în echipă, aşa cum procedăm noi, vom fi folositori celor care beneficiază de serviciile noastre - pacienţilor".