Direcţia de Asistenţă Socială Oradea a marcat Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, care se sărbătoreşte în fiecare an, la data de 3 decembrie, printr-o întâlnire specială.

Astfel, la sediul DASO, a avut loc o întâlnire interactivă, solicitată de mamele fetelor cu dizabilităţi, la care invitat special a fost Alin Bodog, medic primar ginecolog.

În deschidere, directorul DAS Oradea, Arina Moş, a precizat: „Doresc să-i mulţumesc doamnei Simona Zlibuţ, preşedinta Asociaţiei SOS Autism, la iniţiativa căreia are loc acest eveniment, şi, nu în ultimul rând, domnului doctor Alin Bodog, care a acceptat invitaţia noastră şi a venit azi, aici, să răspundă la toate întrebările. Sunt bucuroasă să mă reîntâlnesc cu dumneavoastră şi îmi doresc, aşa cum am mai precizat şi la celelalte întâlniri, să ne cunoaştem mai bine, să vă cunoaşteţi dumneavoastră mai bine, şi să ne împărtăşim necazurile şi bucuriile.”

Tema abordată a fost una delicată, motiv pentru care s-a şi solicitat această întrevedere şi anume: afecţiunile ginecologice la fetele şi femeile cu handicap grav, care nu reuşesc, în cele mai multe cazuri, să descrie simptomele durerilor sau a stărilor prin care trec.

Doamnele prezente la întâlnire au aflat importanţa prevenţiei cancerului de col uterin şi a altor afecţiuni ginecologice, a administrării vaccinului Human Papilloma Virus şi a perioadei de administrare a acestuia, dar au primit și sfaturi în ceea ce priveşte modalitatea de abordare a celor mai mici simptome ale bolii. 

„Femeile și fetele cu handicap sunt private, mult prea adesea, printre altele, de accesul la programele de educaţie sexuală, de participare la viața publică, neputând să ia decizii privind propriile vieți. Prin această întâlnire, am dorit să ne asigurăm că toate femeile şi fetele cu handicap își pot exercita capacitatea juridică, prin luarea propriilor decizii, beneficiind de sprijin şi sfaturi de la profesionişti, atunci când doresc, în ceea ce privește tratamentul medical sau terapeutic”, transmit reprezentanții DAS Oradea, organizatorii evenimentului.

Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi este şi un prilej de sărbătoare pentru toate persoanele care reuşesc sau încearcă să treacă peste un handicap.