Persoanele vulnerabile vor beneficia, începând cu luna ianuarie 2024, de venit minim de incluziune.

Ca urmare a abrogării, începând cu 1 ianuarie 2024, a Legii nr. 416/2001, privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare și a Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și întrucât măsurile reprezentate de ajutorul social și alocația pentru susținerea familiei, în contextul creșterii prețurilor la toate categoriile de produse și servicii, nu mai pot să asigure sprijinul necesar pentru satisfacerea unui nivel de trai minimal, se va acorda, ca măsură de sprijin persoanelor singure/familiilor vulnerabile, venitul minim de incluziune (VMI).

Acordarea VMI este reglementată de: Legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare; H.G. nr. 1154/ 2022 privind normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 196/ 2016 privind venitul minim de incluziune.

În funcție de nivelul venitului de care dispune familia sau persoana singură, precum și de alte criterii, cum ar fi componența familiei, calitatea de persoană în vârstă sau participarea la educație, se acordă unul sau ambele ajutoare financiare care alcătuiesc VMI, astfel: sprijin (ajutor) pentru incluziune; sprijin (ajutor) pentru familiile cu copii.

VMI se acordă persoanelor singure/familiilor care obțin un venit net lunar ajustat mai mic sau egal cu nivelele maxime stabilite prin lege, pentru cele două componente ale VMI: pentru ajutorul de incluziune, până la un venit net lunar ajustat de 275 de lei inclusiv, care se ia în calcul la stabilirea veniturilor cumulate ale familiei; pentru ajutorul de incluziune, până la un venit net lunar ajustat de 400 de lei inclusiv, care se ia în calcul la stabilirea veniturilor persoanei singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani; pentru ajutorul pentru familia cu copii, până la un venit net lunar ajustat de 700 de lei inclusiv.

Astfel, sunt eligibile pentru a beneficia de venit minim de incluziune, din punctul de vedere al veniturilor, persoanele fără venituri sau cu venituri reduse (sub 275 lei venit net ajustat) și care sunt în căutarea unui loc de muncă sau au capacitatea de muncă redusă/pierdută, persoanele fără adăpost, persoanele care au împlinit vârsta de 65 de ani și au venituri lunare nete ajustate sub 400 lei, familiile și familiile monoparentale a căror venituri nete lunare ajustate sunt de până la 700 lei.

Pentru exemplificare, valoarea componentei ajutor de incluziune (pentru persoanele care nu realizează venituri) va fi de maxim: 275 lei, pentru persoana singură fără venituri, 400 lei, pentru persoana singură fără venituri cu vârsta de peste 65 ani, 413 lei, pentru familia compusă din două persoane (275 lei * 1,5 dimensiunea familiei), 550 lei, pentru familie compusă din trei persoane (275 lei * 2 dimensiunea familiei), 688 lei, pentru familie compusă din patru persoane (275 lei * 2,5 dimensiunea familiei), 825 lei, pentru familia compusă din cinci persoane (275 lei * 3 dimensiunea familiei).

Valoarea componentei ajutor pentru familiile cu copii este stabilită în funcție de nivelul venitului net lunar ajustat și numărul de copii din familie.

* Dacă din calcul rezultă o sumă mai mică de 50 de lei, atunci se acordă 50 de lei.

VMI necesită depunerea unei singure cereri, indiferent de numărul și categoria de ajutoare financiare de care poate beneficia o familie/persoană singură. VMI se acordă într-o plată unică lunară aferentă, indiferent dacă este vorba de una sau ambele componente ale VMI.

De asemenea, VMI nu se rezumă la acordarea unei sume de bani. Acest ajutor conține un pachet integrat de măsuri de sprijin în domenii-cheie, cum ar fi: ocuparea forței de muncă, serviciile sociale, educația, sănătatea și locuirea, toate contribuind la reducerea riscului de sărăcie și excluziune socială prin colaborarea tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniile enumerate.

Pentru mai multe informații și sprijin pentru întocmirea documentației, aveți posibilitatea să accesați link-ul:  https://daso-oradea.ro/articles/venitul-minim-de-incluziune-1