2020 va rămâne în memoria colectivă drept anul pandemiei, al stărilor de urgență, al stărilor de alertă, un an caracterizat de izolare și distanțare fizică, de teamă și necunoscut, un an pe care cei care l-au trăit nu-l vor uita niciodată.

 

„Am început anul 2020 cu mult curaj și multe planuri de realizat dar, din cauza pandemiei, multe dintre ele nu am reușit să le punem în practică. Totuși, la sfârșitul anului, când am tras linia și am văzut câte am reușit să facem, ne-am bucurat, iar bucuria noastră este deplină, pentru că o putem împărtăși cu voi”, mărturisește părintele Olimpiu Todorean, preşedintele Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea.

Ca întotdeauna, și în momente dificile ale pandemiei Covid 19, Caritas Eparhial a ales să rămână alături de cei vulnerabili.

În paginile Raportului anual pe 2020 este prezentată activitatea asociației din următoarele departamente: Departamentul de asistență socială, care are un serviciu relicențiat: Serviciul Cantină Socială; un nou serviciu licențiat: Serviciul Centru Rezidențial „Casa Frențiu” și un serviciu educațional: Serviciul After School „Sfântul Martin”; Departamentul de voluntariat, care a organizat cele mai multe întâlniri online, din cauza restricțiilor impuse. Cu toate acestea, au fost voluntari prezenți și fizic la distribuirea de alimente familiilor aflate în dificultate și la distribuirea unei mese calde pentru cei vulnerabili; Departamentul de fundrasing, nou înființat, a început timid, din cauza pandemiei, dar cu un proiect de anvergură: găsirea de fonduri pentru construcția unei grădinițe. Fundația construcției a fost realizată până la sfârșitul anului; prin Departamentul de proiecte și programe, s-au scris și s-au depus 12 proiecte, în valoare totală de 1.689.802 euro: cinci proiecte au fost aprobate și implementate pe parcursul anului 2020, valoarea lor fiind de 187.419 euro; Departamentul economic a venit în sprijinul activităților sociale ale organizației prin înființarea a două noi activități economice: CEO Catering și CEO Student; Departamentul financiar contabil a încheiat anul 2020 cu un bilanț al resurselor financiare pozitiv, în sensul în care, pentru al doilea an consecutiv, a reușit atragerea mai multor resurse din țară decât din străinătate.

„Pe tot parcursul anului 2020, principala noastră grijă a fost soarta beneficiarilor noștri. Am căutat soluții pentru copiii care frecventează centrul after-school de la Ioaniș, copii care, odată închise școlile, nu au putut păstra legătura cu școala: am achiziționat tablete pentru fiecare beneficiar al centrului, iar pe perioada vacanței de vară am lucrat cu ei pentru a recupera materia pierdută în anul școlar încheiat în izolare”, a spus Adela Popa-Ghițulescu, director executiv Caritas Eparhial Oradea.

În anul pandemiei, nu au fost uitați nici cei a căror casă este strada...

„Ne-am întrebat cum poate fi carantina pentru cei a căror casă este strada, și am rămas aproape de beneficiarii cantinei sociale. Ne-am dus noi cu mâncare la ei, când aceștia nu se puteau deplasa din cauza carantinei, pentru a servi masa de prânz. Ne-am preocupat permanent pentru sănătatea fizică și psihică a vârstnicilor pe care îi găzduim în „Casa Frențiu”. A fost instituită carantina, dar am rămas aproape prin voluntarii noștri, care le-au trimis filmulețe de încurajare și de susținere vârstnicilor. Angajații au respectat protocoalele stricte de igienă și sănătate, pentru a reduce la minim orice risc de îmbolnăvire”, a mai spus directorul executiv Caritas Eparhial.

2020 a fost marcat însă și de multe alte lucruri: de familii care au petrecut mai mult timp împreună, de comunități în care solidaritatea s-a născut aparent de nicăieri, de timp pentru lucrurile pentru care nu am avut niciodată timp, dar și de multe alte redescoperiri și bucurii. Iar pentru Familia Caritas, anul trecut a fost unul cum nu a mai fost altul...

„Prin acest Raport anual 2020, mulțumim partenerilor și colaboratorilor, finanțatorilor și sponsorilor care, prin ajutorul lor, fac ca eforturile noastre să nu fie în zadar și cei mai vulnerabili să aibă speranța că se poate face ceva și pentru ei. De 15 ani suntem împreună, iar pentru asta, vă mulțumim!”, a concluzionat părintele Olimpiu Todorean.