Deficitul bugetar dăunează investiţiilor
Vin vremuri grele...
Aceşti bani vor fi tăiaţi de la mai toate domeniile. Rectificarea va afecta chiar şi răsfăţata vechii conduceri a PMO, FC Bihor, care va avea un buget mai mic cu 20%, adică doar 1,6 milioane lei. Activitatea de întreţinere a spaţiilor verzi va înregistra o reducere a investiţiilor cu 38%. Nu se mai alocă niciun leu pentru amenajarea peisagistică de la intersecţia Bulevardului Decebal cu Primăriei şi Decebal cu strada T. Vladimirescu. De asemenea, în acest an nu vor mai fi amenajate alte cinci zone verzi situate pe strada Episcop I. Suciu, la Cireşica, Lăpuşului, Cazaban, Oneştilor intersecţie cu Meşteşugarilor. Totodată, nu se mai alocă niciun leu pentru amenajarea unui loc de plimbat câinii. Construirea parcului din zona Seleuş va primi suma de 560.000 lei, jumătate din cea alocată iniţial. În ceea ce priveşte iluminatul public, noua administraţie consideră că suma de 4,4 milioane este necesară să fie asigurată, aşa că nu a fost modificată. În schimb, lista cu obiectivele pentru investiţii ale Primăriei şi regiilor va suporta transformări majore. Se va renunţa la elaborarea studiului de fezabilitate pentru înlocuirea tâmplăriei la PMO şi extinderea clădirii PMO. Nu se va mai achiziţiona sistemul de vot electronic şi nici videoproiectorul dorit de vechea administraţie. Clubul Sportiv
Municipal nu va mai primi aparatura pentru sala de sport. De asemenea, reabilitarea blocului social de pe Voltaire, ce ar costa municipalitatea 900.000 lei nu se mai realizează. În schimb, amenajarea Centrului social pentru persoanele fără adăpost de pe strada Digului va primi suma de 470.000 lei, jumătate din cea estimată iniţial. A fost tăiată de la finanţare şi amenajarea giraţiei de la Aeroport. Potrivit noii propuneri de rectificare de buget, nu vor mai putea fi reabilitate în acest an străzile O. Goga, Belşugului, Cornului, Măghiranului, V. Pârvan, Zambilelor şi Zărandului.
Sănătatea şi învăţământul, la rectificare
Investiţiile coordonate de Administraţia Imobiliară Oradea vor suferi şi ele, AIO urmând să primescă cu 14,3 milioane lei mai puţin. Capitolul învăţământ va fi vitregit cu aproape 5 milioane lei, bani care vor fi obţinuţi în compensaţie de la Ministerul Educaţiei. Sumele pentru investiţiile din sănătate se reduc de la 6,4 milioane de lei la 3,9 milioane lei. Se va renunţa la achiziţia unui sistem de supraveghere nou-născuţi, se vor înjumătăţi sumele pentru reparaţiile capitale preconizate la pavilionul II şi grupurile sanitare de la Spitalul Clinic de Neurologie şi Psihiatrie, iar lucrările de reabilitare la Dispensarul cu plată vor fi suspendate. În acest an se renunţă la ideea amenajării Muzeului de Istorie în Cetate, în schimb se vor continua lucrările de reabilitare a Cetăţii Oradea, rezervându-se suma de 825.190 lei. Nici Teatrul de Vară nu va mai primi niciun leu. Stadionul Municipal va primi bani în continuare, renunţându-se în schimb la proiectul de construire a coridorului de trecere de la Bazinul Olimpic şi Bazinul Acoperit. Nici Sala Sportului nu va scăpa de rectificarea de buget, iniţial i se alocase suma de 1,6 milioane lei, iar acum va rămâne cu 650.000 lei. De asemenea, noua conducere a PMO a decis că nu este oportun să se investească într-o cruce a Oradiei şi nici să se aloce 260.000 lei pentru un centru de excelenţă.
Sunt şi unele obiective cărora noua administraţie a optat să le acorde atenţie. Astfel, în acest an, vor fi achiziţionate echipamente pentru implementarea proiectului "Simularea undei verzi în trafic". Va fi suplimentată suma pentru achiziţionarea unei ambulanţe şi vor continua lucrările la spaţiul de oficiere a căsătoriilor. De asemenea, au fost alocate sume pentru întocmirea cadastrului verde al Oradiei.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.