Direcţia de Asistenţă Socială Oradea aduce la cunoştinţa cetăţenilor municipiului Oradea că, în perioada 22 februarie – 15 martie 2021, se efectuează distribuirea pachetelor cu produse alimentare şi de igienă la depozitul din Oradea.

În vederea aplicării OUG 84/2020 pentru stabilirea unor măsuri necesare în vederea implementării Programului operaţional Ajutorarea persoanelor defavorizate - POAD, Direcţia de Asistenţă Socială Oradea aduce la cunoştinţa cetăţenilor municipiului Oradea că, în conformitate cu Ordinul Prefectului judeţului Bihor nr. 101/18.02.2021, în perioada 22 februarie 2021 – 15 martie 2021, se va efectua distribuirea pachetelor cu produse alimentare şi de igienă la depozitul din Oradea, str. Alexandru Cazaban nr.60 (fosta spălătorie a ştrandului Ioşia).

Printr-un comunicat de presă transmis vineri, 19 februarie, de către Direcţia de Asistenţă Socială Oradea, ridicarea ajutoarelor alimentare distribuite sub formă de pachete de alimente, precum şi a produselor de igienă se face personal, în baza prezentării actului de identitate valabil, verificării identităţii persoanei pe listă şi a semnării de primire a pachetului de alimente, precum şi a produselor de igienă de către destinatarii finali.

„Pentru beneficiarii minori, pachetele vor fi ridicate de către părinți sau reprezentanții legali ai beneficiarilor, în baza prezentării actelor de identitate atât ale minorilor cât și a celor care ridică pachetele pentru aceștia”, menționează reprezentanții DASO.

Cine sunt beneficiarii?

Categoriile de persoane care beneficiază de produsele POAD sunt următoarele: a) familiile şi persoanele singure cărora le este stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare; b) familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare; c) persoanele/familiile aflate temporar în situaţii critice de viaţă, respectiv victime ale calamităţilor, persoane dependente şi în alte situaţii asemănătoare stabilite prin anchetele sociale şi care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate, precum şi persoanele care locuiesc în aşezările informale. Acordarea de sprijin categoriilor de persoane prevăzute la lit. c) se realizează numai în cazul în care există stocuri de alimente şi produse de igienă după epuizarea distribuirii către categoriile prevăzute la lit. a) şi b). Persoanele care se încadrează în mai multe categorii dintre cele prevăzute mai sus beneficiază de pachetele cu alimente şi produsele de igienă aferente unei singure categorii din care fac parte la data acordării ajutoarelor alimentare şi/sau asistenţei materiale de bază.

Potrivit reprezentanților DASO, fiecare beneficiar va primi câte o cutie cu produse de igienă constând în: periuţă de dinţi; pastă de dinţi; săpun lichid; șampon copii; șampon adulţi și detergent de rufe.

De asemenea, fiecare beneficiar va primi o cutie cu produse alimentare constând în: făină albă de grâu; mălai; paste făinoase; ulei; zahăr; orez; conservă carne de vită; conservă carne de porc; conservă pateu de ficat de porc; compot de fructe; gem de fructe; gem de fructe dietetic.

Distribuirea produselor POAD se va face în zilele lucrătoare, între orele 08.00 - 16.00, la depozitul din Oradea, str. Alexandru Cazaban nr.60, la care se poate ajunge cu mijloace de transport în comun (staţia cea mai apropiată de depozit), mai exact cu autobuzele de pe liniile OTL 14, 19, 21N, 33 - staţia din faţa blocului CARPO (blocul pensionarilor).

„Având în vedere că greutatea cutiilor corespunzătoare unei porţii (o cutie cu produse igienice + o cutie cu produse alimentare) depăşeşte 30 kg, rugăm beneficiarii să vină bine pregătiţi pentru a le transporta (să aducă trolere, cărucioare, sacoşe rezistente). În depozit va intra pe rând, câte o persoană, respectând distanţarea fizică de 1,5 - 2 metri. Accesul în depozit se va face numai cu purtarea corectă a măştii de protecţie”, mai transmit reprezentanții Direcției de Asistență Socială Oradea.