În cadrul programului „Şcoala părinţilor”, program dezvoltat de către Direcţia de Asistenţă Socială Oradea, a avut loc, la sediul instituţiei, întâlnirea lunară susţinută, de data aceasta, de dr. Anca Mureşan, medicul care asigură asistenţa medicală copiilor din creşele orădene.

Programul se adresează în special părinţilor care au copii cu vârste între 10 luni şi 4 ani şi care frecventează creşa, dar şi părinţilor care vor să înteleagă mai bine nevoile copiilor mici şi rolul fundamental al comunicării dintre copii şi părinţi.

Tematica abordată în cadrul întâlnirii a fost „Îmbolnăvirile specifice sezonului rece".

Toamna, pe lângă diversitatea de culori şi fructe delicioase, aduce şi temperaturi scăzute sau fluctuaţii de temperatură, iar cei mai expuşi schimbărilor sunt copiii, al căror sistem imunitar nu este încă pregătit pentru a înfrunta diversele viroze specifice sezonului rece.

Astfel, în cadrul întâlnirii, părinţii au fost informaţi despre virozele respiratorii şi digestive ale copiilor de vârstă antepreşcolară, afecţiuni des întâlnite în mediul colectivităţii, au aflat manifestările simptomatice ale acestor afecţiuni şi modalitatea de abordare a acestora, încă de la primele simptome.

Un alt aspect discutat a fost prevenţia, importanţa igienii mâinilor, principala cale de transmitere a viruşilor/microbilor care duc la îmbolnăviri, precum şi hidratarea corectă, respectiv consumul de fructe şi legume.

De asemenea, lipsa somnului suficient scade imunitatea, copiii de vârstă antepreşcolară având nevoie de până la 8 ore de somn pe zi.

Chiar dacă beneficiarii serviciilor de creșă sunt copiii, în fiecare lună DAS Oradea se îngrijește ca părinții acestora să înteleagă şi să gestioneze mai bine nevoile lor, astfel că tematica următoarei întâlniri va fi „Activităţile desfăşurate în creşe şi rolul lor în dezvoltarea armonioasă a copiilor”.