Cu ocazia sărbătoririi Centenarului eliberării oraşului Oradea şi a judeţului Bihor de către armata română, Muzeul Ţării Crişurilor oferă vizitatorilor o expoziţie inedită, ce prezintă o latură mai puţin cunoscută a războaielor, şi anume Fenomenul Trench Art – Arta tranşeelor.

Vernisajul expoziţiei va avea loc miercuri, 17 aprilie de la ora 12.00, la sediul Muzeului Ţării Crişurilor din str. Armatei Române nr.1/A. Arta din tranșee este de regulă definită ca orice obiect de decorațiune, prelucrat de către soldați, personal auxiliar al armatei, prizonieri de război sau civili și a cărui realizare este direct legată de un conflict armat sau de urmările acestuia. Apărută în perioada războaielor duse de Napoleon I, această practică a prosperat în timpul Primului Război Mondial. Termenul de Trench Art sau arta din tranșee este, de asemenea, utilizat pentru a descrie suvenirurile realizate manual sau manufacturate în ateliere militare în timpul Primului Război Mondial, în perioada interbelică şi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. După aceea, fenomenul a continuat și în perioada conflictelor militare actuale. În opinia lui Cristian Dumitru, în România, cea mai veche şi valoroasă piesă de Trench Art este coroana Regelui Carol I, realizată din oţelul unui tun capturat la Plevna în 1877. Expoziția prezentă cuprinde o selecție de peste 250 de piese, toate achiziţionate în România, aparţinând colecţionarului Cristian Dumitru, promotor al acestui fenomen în ţara noastră, multe dintre ele fiind realizate în perioada Primului Război Mondial, dar şi după aceea, pe fronturile din Europa, inclusiv din România. În expoziție se găsesc și obiecte militare folosite după finalizarea războaielor în scop civil: binocluri, felinare, busole, lanterne, calculatoare aviație, lăzi de muniție, hărţi. Acestea erau apreciate pentru robustețea lor, toate fiind funcționale și astăzi, după 70-100 de ani. Printre cele 200 de obiecte de Trench Art se află o veioză făcută dintr-o grenadă defensivă germană din Primul Război Mondial, abajurul becului fiind o cască de soldat, o râşniţă de cafea realizată chiar din tub de proiectil, brichete din tuburi de cartuşe de mitralieră şi scrumiere confecţionate din grenade. De remarcat: vaza ornamentată prelucrată dintr-un tub de proiectil de tun, oferită de generalul Philippe Henri Joseph d'Anselme, comandantul armatei franceze din Orient, soției mareșalului Prezan, o scrumieră de lut inscripționată cu Regimentul 18 Infanterie Gorj, din care a făcut parte și Ecaterina Teodoroiu, o scrumieră realizată din țeavă de tun, precum şi o măsuţă de fumat, formată în întregime din tuburi de tun, de 70 de centimetri înălţime – cea mai scumpă piesă din colecţia sa, după cum mărturiseşte Cristian Dumitru.

Expoziţia va rămâne la Muzeul Ţării Crişurilor până în 30 iunie 2019. Preţul biletelor: 8 lei – adulţi; 4 lei – copii peste 4 ani, elevi, studenţi, pensionari. Cu acest bilet se pot vizita toate expoziţiile temporare din Muzeul Ţării Crişurilor, cu excepţia expoziţiei Roma Antică. Intrarea este gratuită pentru copiii de până în 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională.