Sub genericul „Femeia romă, între prejudecată şi destin”, Asociația Caritas Eparhial Oradea, Fundația People to People, Universitatea din Oradea și Colegiul Național al Asistenților Sociali (Sucursala Bihor) au organizat, în perioada 21-23 martie 2019, o serie de întâlniri, la care au participat peste 130 de persoane - asistenți sociali, cadre didactice, lucrători din servicii sociale, romi și neromi din țară.

 

La Universitatea din Oradea a avut loc joi, 21 martie, o întâlnire cu studenții - viitori specialiști în asistență socială, pedagogie și resurse umane - iar vineri, 22 martie, la Hotel Continental Forum Oradea s-a desfășurat o conferință, pentru ca sâmbătă, 23 martie, să se desfăşoare un workshop de pedagogie experiențială.

Evenimentele au marchat trei zile importante: Ziua Femeii (8 martie), Ziua internațională a asistenței sociale (19 martie) și Ziua internațională pentru eliminarea discriminării (21 martie). Participanții au dezbătut, pornind de la exemple reale de viață a femeilor rome care au reușit, cum putem schimba perspectiva din a vedea romii ca pe un grup vulnerabil (în special femeia romă), subiect pasiv al discriminării și al programelor de intervenție de orice fel, în subiect activ - persoane cu resurse care pot avea și mai ales îşi pot crea un destin.

Concluziile celor trei zile de întâlniri au fost următoarele: este importantă cunoașterea reală a comunității/grupului/sau particularitățile individuale a celor cu care se lucrează; este nevoie de individualizarea intervenției, să se ofere ceea ce este nevoie, nu ceea ce este disponibil, specialiştii să înțeleagă faptul că nevoile lor nu sunt neapărat nevoile celor cu care lucrează; este important să găsească resurse în comunitate/grup, și să „construiască” pe resursele individuale ale persoanei; este important ca specialiștii să îşi cunoască și recunoască propriile prejudecăți/limite /resurse legat de acest grup; este important să nu acționeze singuri, ci să atragă şi alte inițiative/ sau să îi sprijine pe cei care au capacitatea să lucreze în acest domeniu.

„Femeile, în general, au un rol major în creionarea viitorului propriilor copii, iar femeia romă ar trebui văzută ca o resursă majoră în care trebuie investit și care trebuie susținută în a schimba destinul familiei sau a comunității din care face parte. Trebuie ca noi, profesioniștii, să avem puterea de a le spune Da, poți!”, menționează organizatorii evenimentului. 

Ghizii evenimentului au prezentat povești autobiografice interesante şi au conferenţiat pe temele conferinţei.

Alina Șerban a prezentat show-ul autobiografic „Declar pe propria răspundere”, pornit în 2011, despre lupta unei tinere rome (chiar ea) de a-și asuma identitatea și de a-și îndeplini visele. Este prima româncă de origine romă ce scrie şi joacă piese cu mesaje socio-politice, prima femeie romă regizoare ce a ajuns cu piesa sa manifest „Marea ruşine” să joace pe scena teatrului Excelsior. A jucat în lung metraje precum „Singură la nunta mea” (nominalizat la Cannes), „Scris/nescris”, „Gipsy queen”.

Letiția Mark este una dintre cele mai de seamă activiste rome, care a făcut mari eforturi pentru reducerea discriminării femeilor rome în România. Președinte al Asociației Femeilor Țigănci, a fost consultant CRCR;  Consultant în Programul pentru Promovarea Culturii Rome; reprezentant la Forum-ul Mondial de Combatere a Discriminării, Durban, Africa de Sud; reprezentant la Conferința Europeană de Promovare a Femeilor şi Culturii Rome, Strasbourg, Franța; reprezentant la Forumul Femeilor Rome, Decada de incluziune a romilor, Budapesta, Ungaria.

Cătălina Olteanu este absolventă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine, secția Rromani – Spaniolă și a Masteratului de Traduceri a Textului Literar Contemporan. Din anul 2009, face parte din echipa Asociației „Împreună”, expert în programe educaționale pentru romi. A făcut numeroase cercetări cu privire la istoria romilor - sclavia, holocaust, perioada comunistă, precum și utilizarea cuvântului țigan vs rom. Este implicată în promovarea „romilor invizibili”, cei care au reușit în viață, dar care nu sunt cunoscuți, deoarece nu se încadrează în șablonul clasic cu privire la romi.

Anca Mezei, femeie romă, educatoare, care a avut curajul să-și accepte identitatea, să treacă dincolo de percepția comunității cu privire la ea și la rolul său și să facă mai mult. Lucrează cu copii de etnie romă, investind enorm în crearea stimei de sine și a încrederii în forțele lor proprii.

Loredana Mihaly, femeie rom, organizator comunitar, cadru didactic - profesor de limba romani, mentor pentru tineri romi, expert rom la Direcția de Asistență Socială din Baia Mare.