Persoanele care au lucrat 25 de ani în locurile de muncă prevăzute de lege, indiferent de condițiile în care a fost încadrată activitatea de către angajator sau fostul angajator, conform legislației anterioare și, indiferent de tipul contribuției de asigurări sociale datorată de acesta, beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare cu 13 ani.

 Concret, având în vedere Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 2/2023, pronunțată de Completul competent să judece recursul în interesul legii cu privire la interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 562, alineatul 1 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, Casa Județeană de Pensii Bihor anunță, printr-un comunicat de presă, că persoanele care au lucrat 25 de ani în locurile de muncă prevăzute de art. 30 alin. (1) lit. i)  din Legea nr. 263/2010 modificată și completată prin Legea nr. 197/2021, indiferent de condițiile în care a fost încadrată activitatea de către angajator (fostul angajator) conform legislației anterioare și, indiferent de tipul contribuției de asigurări sociale datorată de angajator (fostul angajator), beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare cu 13 ani.

„Astfel, în vederea înscrierii la pensie pentru limită de vârstă în condițiile precizate mai sus, solicitanții trebuie să prezinte o adeverință, din care să rezulte perioadele în care au desfășurat activități dintre cele prevăzute la  art. 30, alineatul 1, litera (i), din Legea nr. 263/2010 modificată și completată prin Legea nr. 197/2021, adeverință întocmită de către unitatea angajatoare sau deținătorul legal al arhivei acesteia”, mai transmit reprezentanții Casei de Pensii Bihor.