Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Bonitas” Oradea a organizat cursul „Efectele benefice ale câinilor de terapie asupra copiilor, includerea câinilor speciali instruiți în familie”, finanţat prin programul Start ONG, lansat de Kaufland România şi implementat de Asociaţia Act for Tomorrow.

 

Obiectivul cursului a fost de a oferi copiilor cu nevoi speciale din Oradea posibilitatea de a fi ajutați de câini de terapie special antrenați.

În ultimii ani, tot mai multe studii au discutat despre efectul incredibil pe care câinii îl pot avea asupra copiilor cu dizabilități sau cu autism. Viața alături de un câine îi poate ajuta pe cei mici să fie mai sociabili, să aibă mai multă încredere în ei, să aibă un sistem imunitar rezistent și să-și regleze stările emoționale”, explică Balogh Eva Zita, coordonatorul proiectului, terapeut la CSEI Bonitas.

Cursul din cadrul proiectului s-a desfășurat în perioada 15-26 septembrie. Proiectul a fost conceput pentru informarea familiilor copiilor cu dizabilități despre posibilitatea integrării unui câine de terapie în familie, dar și pentru a oferi acces către acest tip de terapie. În timpul cursului, cei prezenți au putut afla cum să interacționeze cu un câine de terapie și ce beneficii poate aduce acesta unui copil cu dizabilități.

În cadrul evenimentului de deschidere a cursului au fost invitați specialiști din Ungaria, de la Nyíregyházi Segítő Kutya Alapítvány, doamnele Szabó Ágnes și Királyné Barkóczi Emese. În timpul prelegerilor susținute de cei doi specialiști, cei prezenți au putut afla informaţii interesante despre diferite tipuri de câini de terapie: câini ghizi; câini care ajută persoanele cu deficiențe de auz, dresați să alerteze stăpânul când se produc diferite zgomote (dacă bate cineva la ușă, dacă intră cineva în camera etc.); câini însoțitori pentru persoanele cu dizabilități locomotorii; câini dresați special pentru persoane cu autism; câini pentru persoane care suferă de convulsii.

Este important ca un câine de terapie să folosească un comportament de evitare în situații stresante: nu poate ataca şi nici măcar să mârâie în nicio circumstanță”, menţionează Balogh Eva Zita.

Potrivit interlocutoarei noastre, în cazul copiilor cu dizabilități, beneficiile deținerii unui câine de terapie sunt pe deplin cunoscute, însă abia recent astfel de câini au început să fie folosiți și pentru ajutarea copiilor cu autism. Este știut faptul că micuților cu autism le este greu sa decodeze emoțiile persoanelor din jur sau să înțeleagă normele sociale ale diferitelor interacțiuni, ceea ce face dificilă formarea de relații de orice natură.

Câinii de terapie pot fi de folos în asemenea situații, pentru că au o comunicare mai simplă, pe care persoanele cu autism o pot înțelege mai ușor și, astfel, copiii își pot exersa abilitățile de comunicare și le pot dezvolta mai mult. În plus, copiii cu autism caută și doresc să aibă o rutină, preferând ca multe aspecte din viața lor să rămână neschimbate. Un cățel poate reprezenta un punct fix și liniștitor pentru el în situații nefamiliare sau schimbătoare”, a subliniat Balogh Eva Zita, coordonatorul proiectului.

Centrul Școlar de Educație Incluzivă Bonitas” este singura instituție de educație specială, în județul Bihor, cu limba de predare maghiară. În cadrul instituției sunt cuprinși preșcolari și elevi cu vârste între 3 și 18 ani, cu diverse deficiențe și dizabilități: mintale, senzoriale, neuromotorii și asociate (Tulburări din spectrul autist, sindrom Down).

Start ONG este un program lansat de Kaufland România şi implementat de Asociaţia Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educaţie, sănătate, mediu, social şi cultură. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanţare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituţiilor non-administrative şi grupurilor informale/de iniţiativă.