Finanțat de Consiliul Județean Bihor și administrat de Primăria municipiului Beiuș, Centrul de colectare a deșeurilor prin aport voluntar și-a deschis porțile sâmbătă, 2 martie.

Noul punct de colectare selectivă este gestionat pe baza unui regulament elaborat și aprobat de administrația locală, document care poate fi consultat pe site-ul oficial al Primăriei Municipiului Beiuș.

Situat pe strada Burgundia Mică, în vecinătatea fostei fabrici de cărămidă, Centrul de colectare a deșeurilor prin aport voluntar funcționează după următorul program: marțea și sâmbăta, între  orele 8 și 16, din martie până în octombrie și doar sâmbăta, în același interval orar, în perioada noiembrie-februarie. După cum precizează comunicatul Primăriei, „deșeurile vor fi preluate de la persoanele fizice aferente municipiului Beiuș, pe baza cărții de identitate, accesul cetățenilor  fiind permis în centru cu și fără vehicule. În cazul vehiculelor, acestea vor avea sarcina utilă maximă de 1,5 tone. Deșeurile vor fi preluate gratuit de la cetățeni cu condiția conformării privind tipul și cantitatea”.

Cât privește categoriile de deșeuri ce pot fi aduse la centrul local de colectare cu aport voluntar, acestea sunt: deșeuri cu conținut periculos (ulei vegetal, bidoane pentru insecticide, cutii pentru vopsele, anvelope, neoane, baterii), materiale textile, bunuri reutilizabile, obiecte de uz casnic, sticlă, deșeuri electrice/electronice/electrocasnice, materiale plastice, hârtie și carton, lemn, mobilier, covoare, saltele, obiecte mari de folosință îndelungate, deșeuri vegetale, deșeuri din construcții rezultate în urma reamenajării spațiului de locuit și pentru care nu se emite autorizație de construire ori cele provenite de la construcții și demolări (beton, cărămizi, țigle și produse ceramice sau amestecuri ale acestora fără conținut de substanțe periculoase, polistiren, rigips și vată minerală). Cu ocazia unui interviu acordat la inițierea proiectului, primarul Gabriel Popa preciza că, în primii trei ani de funcționare, depozitarea în centrul de colectare cu aport voluntar se va face cu titlu gratuit. Pe de altă parte, operatorul de servicii de salubrizare zonal, AVE Bihor, salută intrarea în funcțiune a centrului de colectare a deșeurilor prin aport voluntar de la Beiuș: „Clienții noștri au știut deja că aceste tipuri de deșeuri nu aparțin fluxulului de deșeuri menajere pe care le colectează AVE Bihor, iar aceștia au adus personal aceste tipuri de deșeuri la C.A.V. Felicităm acești oameni care au înțeles atât de repede utilitatea acestui centru și importanța gestiunii deșeurilor pe plan local.

Suntem încântați că s-a implementat încă o modalitate nouă de a gestiona deșeurile din zona Beiuș și a păstra un mediu mai curat și mai sănătos”.