Elevii școlii profesionale de construcții HTL Mödling din Austria renovează, în aceste zile, prin muncă voluntară, încăperile de la etajul 1 ale Centrului Social Sf. Iosif, sediul central al Asociației Caritas Catolica din Oradea.

În grupul actual, condus de profesorii Johann Schmidt, Michael Sinawehl și Michael Wöhrer, un total de 14 elevi au venit la Oradea pentru a lucra la renovarea interioară a clădirii cu scop social.

„Echipa de patru fete și 10 băieți este din anul II al secției de arhitectură interioară și peisagistică de la școala tehnică HTL Mödling, care corespunde clasei a X-a din sistemul nostru de învățământ. Munca de teren face parte din stagiul de practică obligatoriu al elevilor. Faptul că au venit să lucreze la Caritas Catolica Oradea s-a datorat nu numai faptului că este o clădire veche și frumoasă, dar este, totodată, o provocare interesantă pentru ei, din punct de vedere profesional”, a declarat Szombati-Gille Tamas, responsabil comunicări Caritas Catolica.

Un aspect mai important a fost faptul că serviciile deja funcționale și cele planificate pe viitor servesc comunitatea și au scop umanitar.

„Este a șasea oară când îmi aduc studenții la Oradea pentru un stagiu de practică. În timpul pandemiei, educația a fost dificilă în școala noastră. Cursurile teoretice s-au desfășurat integral online, iar practica a fost fie live, fie cu ajutorul materialelor video sau al simulărilor pe calculator, în funcție de situația virală. Acum că restricțiile au fost, în sfârșit, ridicate, ne-am bucurat să ne întoarcem la Caritas Catolica Oradea. De fapt, unul dintre colegii mei a sugerat să aducem echipa aici și toată lumea a spus imediat Da, pentru că iubim foarte mult acest oraș, iar munca servește un scop caritabil. De data aceasta, lucrăm cu studenții la construcția tavanului în camerele de la etajul I, precum și pe coridoare. Folosim același sistem și aceleași standarde pe care le folosim acasă, în Austria”, a menționat Johann Schmidt, profesor de specialitate.

Prin intermedierea domnului Peter Zidar, diacon permanent și profesor de teologie, Caritas Catolica primește voluntari din Austria de 11 ani. Ca parte a programului de voluntariat, studenții austrieci vor veni la Oradea în mai multe tururi în acest an.