Programul naţional de vaccinare obligatorie a copiilor este paralizat. Din cauza unei proceduri birocratice, furnizarea către beneficiari a dozelor de vaccin a fost sistată. În România există un Program Naţional de Imunizare care include obligatoriu şi gratuit mai multe vaccinuri pentru copii şi adolescenţi, care sunt administrate încă din primele 24 de ore de viaţă la Maternitate şi până în adolescenţă.

 

Medicii de familie nu au mai primit de câteva săptămâni vaccinurile gratuite pentru copiii de până la un an, părinţii fiind nevoiţi să-şi cumpere din farmacii produsele respective. Totul se datorează blocării procedurii de licitaţie la nivel naţional, afirmă şeful Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, Marius Pîrcioagă. "Achiziţia dozelor de vaccin se face centralizat şi din cauza contestării procedurii de licitaţie în curs de către un furnizor, lucrurile stagnează până la rezolvarea contestaţiei", afirmă directorul Pîrcioagă. Spre uşurarea părinţilor cărora li s-a născut zilele acestea un copil, la Maternitate au sosit dozele de vaccin pentru hepatita B şi BCG (vaccin de tip Calmette Guerrin împotrivaa tuberculozei), care se administrează în primele 24 de ore din viaţă ale bebeluşului. În schimb, bebeluşii care au ieşit din maternitate trebuie să fie vaccinaţi cu un nou complex de vaccinuri destul de scumpe pe piaţa liberă.

"Cele mai solicitate seruri pentru copiii mici sunt 'Pentaxim', un complex care înglobează cinci vaccinuri şi costă în jur de 195 de lei. Mai ieftin este 'Tetraxim', care înglobează trei vaccinuri şi costă undeva la 145 de lei", spune Teodora M., farmacistă.

"În ultima perioadă, am prescris diferite vaccinuri pentru bebeluşi care se găsesc în reţeaua farmaceutică, ţinând seama, desigur, şi de posibilităţile materiale ale părinţilor, care la ţară este mai precară. Sperăm ca în curând situaţia să revină la normal şi să primim dozele incluse în programul naţional", ne-a spus Simona C., medic de familie în mediul rural.

Imunizarea copiilor se face după un calendar strict. Astfel, după vaccinarea din Maternitate, din două în două luni, până la vârsta de un an, urmează alt set de vaccinări.

Vaccinarea DiTePer (împotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive) este obligatorie la vârsta de 2, 4, 6 luni, cu o revaccinare (rapel) în cantitate mai mică la un an, iar riscul de îmbolnăvire scade cu 96-97% între 1 şi 4 ani, vaccinul furnizat în cadrul programului naţional de imunizări fiind astfel un trivaccin.

Un alt vaccin important este cel antipoliomielită, prima vaccinare se face la vârsta de 2, 4 şi 6 luni, urmată de rapelul 1 la vârsta de 12 luni şi rapelul 2 la vârsta de 9 ani, în clasa a treia. Prin programul naţional de imunizări se foloseşte VPO, vaccin polio oral. Trei doze vaccinale de VPO oferă o protecţie de 95-100% împotriva celor trei tipuri de virus polio. Deoarece vaccinarea se face pe cale orală, nu se administrează copiilor cu tulburări digestive importante (diaree), decât după remisiunea acestora.

Vaccinarea împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei (ROR) a fost introdusă în schema de imunizare în 2004, înlocuind vaccinarea antirujeolică simplă. Se administrează o primă doză la vârsta de 12-15 luni, urmată de un rapel la vârsta de 6-7 ani, în clasa I. O singură doză de vaccin este foarte eficientă împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei, folosirea sa ducând la scăderea semnificativă a incidenţei bolilor. Eşecuri de imunizare apar în aprox. 5% din cazuri, în cazul în care prima vaccinare se efectuează după vârsta de 15 luni.