Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) salută anunțul CNAS privind finalizarea negocierilor pentru noile contracte cost-volum-rezultat care vizează tratamentul fără interferon pentru pacienții cu hepatita C.

 

Asociaţia consideră că au fost îmbunătățite criteriile pentru intrarea în schema de tratament, crescând astfel baza de pacienți eligibili.

„Prin noile contracte pentru tratamentul fără interferon care va începe din ianuarie 2020, se face un pas important în ceea ce privește angajamentul de eliminare a hepatitelor până în 2030. Faptul că există o prevedere și pentru tratarea copiilor și adolescenților este extrem de important, creând premisele unei recuperări rapide, cu efecte pozitive în ceea ce privește reintegrarea în comunitate și cu efecte minime asupra sănătății.

Din păcate și de data aceasta a existat o pauză de patru luni între cele două contracte, timp în care am încercat să încurajăm pacienții diagnosticați cu hepatita C să nu-și piardă speranța și să fie pregătiți pentru momentul reluării programului. Asociaţia îi îndeamnă ca, după reluarea contractului, să meargă la medicul specialist și să-și pregătească sau să-și finalizeze documentele necesare pentru a beneficia de tratament cât mai rapid,” declară Marinela Debu, preşedinte APAH-RO.

Potrivit CNAS, de noile contracte vor beneficia 17.500 de pacienți adulți cu hepatita C, indiferent de stadiul de fibroză și ciroză compensată, pentru genotipul 1b (cel mai întâlnit în România), dar și pentru genotipurile 1a și 4, care înregistrează o incidență mai scăzută în țara noastră. Noutatea constă în introducerea tratamentului fără interferon pentru 100 de copii și adolescenți cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani.

Mai mult, CNAS a anunțat și finalizarea negocieriilor unui contract cost-volum-rezultat în baza căruia va fi asigurat tratamentul pentru 300 de pacienți adulți cu hepatita C (toate stadiile de fibroză și ciroză compensată) care nu au răspuns terapeutic la tratamentele fără interferon urmate anterior. Sperăm ca și în cazul acestor să înceapă tratamentul cât mai rapid.

„Apreciem eforturile autorităților responsabile și considerăm că toți acești pași înainte se datorează și unei colaborări eficiente cu comunitatea medicală și asociațiile de pacienți. Dorim să facem un apel special către medicii de familie să trimită spre testare și depistare cât mai multe dintre persoanele aflate pe listele lor, cu accent pe cei care au fost supuși factorilor de risc,” a mai adăugat Marinela Debu.