Operație extrem de complicată la Spitalul Județean. Un pacient de 59 de ani, cu o formațiune tumorala la nivelul glandei parotide drepte, cu diametru de 4 centimetri, care afecta fizionomia și masticația pacientului și, în timp, putea crește în dimensiune și avea evoluție canceroasă, a fost operată cu succes.

Medicii de la Compartimentul Chirurgie Orală și Maxilo-Facială de la Secția Clinică ORL efectuează intervenții chirurgicale cu diferite grade de complexitate. Acestea includ traumatismele părților moi și dure de la nivelul feței, tumorile de la nivelul feței, cavității bucale și regiunii cervicale (gât) și patologia infecțioasă de la acest nivel, patologia glandelor salivare, patologia sinusurilor maxilare și a articulației temporo-mandibulare, patologia dureroasă de la nivelul feței și leziunile dento-maxilare.

Una din intervențiile cu grad de dificultate ridicat s-a petrecut săptămâna trecută, pe 4 aprilie. Un pacient de 59 de ani, diagnosticat cu o formațiune tumorala la nivelul glandei parotide drepte, cu un diametru de aproximativ 4 centimetri care afecta fizionomia și masticația pacientului și, în timp, putea să prezinte un risc de creștere în dimensiune și evoluție canceroasă, a fost operată cu succes. Mai întâi s-a dispus efectuarea parotidectomiei superficiale, care constă în excizia formațiunii tumorale împreună cu lobul superficial al glandei parotide, cu conservarea nervului facial.

Medicii au efectuat o incizie de aproximativ 18 cm pe partea dreaptă a feței pacientului, primul obiectiv fiind identificarea nervului facial drept pentru a diseca de-a lungul lui. Acest aspect este deosebit de important, pentru a nu produce lezarea nervului. Dacă nervul este lezat, pacientul poate să rămână cu pareză pe partea dreaptă a feței în urma intervenției. După identificarea nervului, s-a excizat formațiunea tumorală împreună cu porțiunea glandei parotide aflată deasupra tumorii.

Intervenția a decurs bine, fără incidente. Pacientul a fost externat la două zile post-operator, fiind în stare favorabilă.

Intervenția a fost posibilă datorită unei strânse colaborări dintre medicii și asistentele Compartimentului Chirurgie Orală și Maxilo-Facială din cadrul Secției Clinice ORL și Secției Clinice ATI. Echipa operatorie a fost compusă din dr. Alexandru Precup, medic specialist chirurgie orală și maxilo-facială, dr. Sorin Tripe, medic primar chirurgie orală și maxilo-facială și dr. Bogdan Bumbu, medic primar chirurgie dento-alveolară și medic rezident chirurgie stomatologică și maxilo-facială, aceasta fiind coordonată de către dr. Iuliu Moldovan, medic primar chirurgie orală și maxilo-facială.

De la începutul anului, echipa a efectuat intervenții cu un grad de complexitate ridicat, printre care reducerea și imobilizarea fracturii complicate de mandibulă, prin osteosinteză, excizia glandei submandibulare, excizia unei tumori faciale și reconstrucția cu lambou regional cervical, îndepărtarea unei formațiuni tumorale de la nivelul mandibulei prin hemirezecție de mandibulă cu dezarticulare, evidare ganglionară laterocervicală și submandibulară și reconstrucția defectului post-operator.