Pentru a-i informa pe bihoreni despre covid și despre vaccinare, vineri a avut loc a treia dezbatere sub genericul „Relatările medicilor din prima linie”. Medicii au vorbit despre sindromul care apare după vindecarea de Covid-19, despre situația tragică de la Terapie Intensivă și despre faptul că oamenii aleg să se vaccineze în plin val pandemic în loc să se vaccineze, ca măsură de protecție, înainte ca el să apară sau să ia amploare.   

 

Dezbaterea găzduită vineri, 10 decembrie, de Primăria Oradea i-a avut ca invitați pe dr. Carmen Pantiș - medic primar ATI la Spitalul Clinic Județean, dr. Diana Moldovan - medic primar pneumolog la Spitalul Municipal Oradea, dr. Călin Sonea - medic-șef la DSP Bihor și dr. Diana Racz - medic specialist în sănătate publică la DSP Bihor.

„Frica a motivat mulți bihoreni să se vaccineze, pentru că au asistat la situații dramatice. Nu pot să exprim câtă durere am văzut în ochii unor tineri ajunși în stare gravă la spital, la care boala a debutat lent și a ajuns să se agraveze brusc. Din păcate, am avut oameni pe care nu am mai putut să-i salvăm”, a spus dr. Carmen Pantiș care a subliniat că niciun pacient nu este intubat, dacă starea sa de sănătate nu cere acest lucru, ci doar când organismul nu mai reacționează deloc la terapia medicamentoasă.

„Da, au fost situații când nu am avut posibilitatea de a cere acordul aparținătorilor. Situații dramatice apărute la 2 noaptea, când pacientul intra în stare critică și singura soluție pentru a-i salva viața era intubarea. Oamenii trebuie să știe că un pacient intubat nu este egal cu un pacient decedat. Da, are șanse mai mici, dar are o șansă la viață pe care nu i-o putem lua”, a mai spus dr. Pantiș.

Una dintre cele mai des întâlnite probleme în Bihor este că oamenii au stat prea mult acasă de la debutul simptomelor, în loc să ceară ajutor medical de specialitate. Mulți au evitat internarea, agravându-și, astfel, boala.

„Dacă pe unii frica de boală i-a făcut să se îndrepte spre centrele de vaccinare, pe alții i-a determinat să stea acasă, iar acest lucru a născut multe tragedii”, a spus dr. Diana Racz - medic specialist în sănătate publică la DSP Bihor.

 

De Covid-19 nu scapi după ce te vindeci!

 

O formă gravă a bolii poate duce la consecințe tragice, așa cum este decesul, dar și la consecințe pe termen lung. Este vorba de așa numitul sindrom long-Covid, care apare după trecerea prin boală și afectează diverse organe ale pacientului pe perioade mai scurte, iar în anumite cazuri chiar și pe perioade îndelungate.

Dr. Diana Moldovan, medic primar pneumolog la Spitalul Municipal, a răspuns la o întrebare pe care și-o adresează mulți cetățeni: și anume, cum se explică faptul că țări cu o rată mare de vaccinare au în continuare un număr mare de infectați?

„Cauza este nerespectarea corespunzătoare a măsurilor de prevenție, cum sunt purtarea măștii și distanțarea socială. Diferența mare în aceste țări cu procent mare de vaccinare o face numărul mic de internați la terapie intensivă, tocmai pentru că și cei care fac boala, fac o formă ușoară. Pe când în țările cu rată mică de vaccinare, procentul celor care ajung la terapie este mult mai mare, deoarece fac o formă gravă a bolii”, a explicat dr. Diana Moldovan.

Conform dr Călin Sonea există, din păcate, o neconcordanță între momentul în care oamenii aleg să se vaccineze și stadiul la care se află pandemia.

„Din păcate, oamenii s-au vaccinat în plin val pandemic, în lunile martie, aprilie și mai fiind administrare, în Bihor, peste 60.000 de doze pe lună. Din păcate, după ce măsurile s-au relaxat, în loc ca oamenii să se pregătească și să se protejeze în fața noului val care a urmat în septembrie, numărul de vaccinări a scăzut. Astfel, în luna august au fost înregistrate sub 10.000 de doze pe lună”, a precizat dr. Călin Sonea care a mai spus că numărul persoanelor vaccinate în Bihor depășește 201.000, mai exact 40% din populația eligibilă.

Vaccinul cu ARN mesager nu face altceva decât să ajute corpul să producă anticorpi, după care se elimină din organism. Astfel,  la 7 zile de la vaccin, corpul ajunge să aibă de zece ori mai mulți anticorpi decât dacă ar fi trecut prin boală.

Mesajul medicilor aflați în prima linie către marele public: singura modalitate de a ne întoarce la normalitate și a ne proteja viața este vaccinarea. Însă, chiar dacă autoritățile sanitare fac tot ceea ce ține de ele, prevenția ține doar de fiecare individ în parte.

 

Live, pe pagina de Facebook a Crișana, la finalul acestei săptămâni

 

Dezbaterea găzduită de Primăria Oradea, în cadrul campaniei de informare „Covid-19 și vaccinarea: Realitatea dozată fără prejudecăți” a fost moderată de jurnalistul Octavian Haragoș și transmisă Live pe pagina de Facebook a Primăriei Oradea, a ziarului Crișana precum și pe canalele social-media ale celorlalți parteneri.

Medicul epidemiolog dr. Anca Hnatiuc va răspunde în scris, pe toată durata campaniei de informare, întrebărilor pe care le au cetățenii, pe emailul covid19@oradea.ro. În primele două dezbateri ce au avut loc, oaspeții lui Octavian Haragoș au fost medicii Gheorghe Carp, Hadrian Borcea, Ramona German, Iulian Zaporojan, precum și fostul pacient Covid, Florin Vasile. Jurnalistul și oaspeții săi au abordat problemele generate de această pandemie, încercând să formuleze răspunsuri bine documentate, ancorate în realitate, la întrebările legitime pe care le au cetățenii, în legătură cu pandemia și cu campania de vaccinare.

Cea de-a patra dezbatere și ultima va fi transmisă live, vineri, 17 decembrie.