Ce-a de-a patra dezbatere a campaniei de informare „Covid-19 și vaccinarea: Realitatea dozată fără prejudecăți” i-a avut ca invitați pe șefii cultelor religioase din Oradea. Aceștia au spus că biserica nu poate face campanie pentru vaccinare, pentru că nu acesta-i rostul ei, dar că nu se opune vaccinării și că „medicii și asistentele sunt mâinile lungi ale lui Dumnezeu”.

Mutată de vineri pe luni, 20 decembrie, dezbaterea live moderată de jurnalistul Octavian Haragoș i-a avut ca invitați pe P.S. Virgil Bercea - episcop greco-catolic de Oradea, P.S. László Böcskei - episcopul romano-catolic de Oradea, Radu Valer Rus - părinte vicar al Episcopiei Române Ortodoxe a Oradiei, pastorul Liviu Apolzan - președinte al Comunității Penticostale Regionale Oradea și prof. univ. dr. Paul Negruț - rectorul Universității Emanuel din Oradea, toți invitații fiind vaccinați.

„Credința nu e împotriva vaccinării. Dacă biserica nu se poate implica într-o campanie de vaccinare, pentru că nu este o instituție medicală,  ea poate susține demersul de informare, lucru pe care l-a și făcut. Astfel, Biserica Ortodoxă a  salutat apariția vaccinului și i-a îndemnat pe oameni să se informeze din surse oficiale, să se consulte cu medicii de familie și să se vaccineze în cunoștință de cauză. Spiritualitatea ortodoxă vorbește despre discernământ ca fiind una dintre cele mai mari virtuți”, a răspuns părintele vicar ortodox Radu Valer Rus.

„Știința reprezintă inteligența umană, iar aceasta este o scânteie din înțelepciunea divină”, este convins P.S. Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea. Înaltul prelat greco-catolic a vorbit despre propria sa experiență cu boala, subliniind cât de mult l-au ajutat medicii: „Am avut experiența spitalului. Când ești pe patul de spital și aștepți dimineața să vină medicul, ajungi să îl vezi ca pe un înger păzitor. De fapt, medicii și asistentele sunt mâinile lungi ale lui Dumnezeu. Dacă așa vedem lucrurile, vom înțelege și vaccinul. Înțelepciunea lui Dumnezeu ajunge la noi prin cei care ne tratează”.

Vâzând în această perioadă ruptura care a apărut în comunitate, între vaccinați și nevaccinați, P.S. László Böcskei a spus că Sfântul Scaun i-a informat pe toți credincioșii că vaccinul nu este respins de biserică. „Credincioșii trebuie să știe că nu este un păcat să mergi să te vaccinezi. Dimpotrivă, este de datoria unui creștin să aibă o atitudine responsabilă față de propria sănătate. Dumnezeu îți dă paltonul, dar tu trebuie să îl îmbraci. Este o datorie de creștin să am o abordare responsabilă a problematicii”, a spus episcopul romano-catolic.

Pastorul Liviu Apolzan - lider al comunității penticostale - s-a referit la cauzele suspiciunilor care au apărut în societate vizavi de vaccin, spunând că oamenii au citit și ascultat păreri pro și contra vaccin, venite inclusiv de la unii medici, fapt dublat de relaxarea măsurilor sanitare din vara acestui an, ce i-au indus pe mulți în eroare. „Vaccinul nu are de-a face cu credința. Noi îndemnăm oamenii să se ducă la medic. Biblia ne spune că toate lucrurile imposibile sunt ale lui Dumnezeu, iar cele posibile ale omului. Cei care cred că vaccinul te împiedică să ajungi în cer spun o prostie”, a afirmat pastorul Apolzan.

Nici prof. univ. dr. Paul Negruț nu s-a arătat de acord cu teologizarea vaccinului: „Responsabilitatea noastră este să ne asigurăm că enoriașii noștri au o teologie corectă. Când vorbim de harul divin, trebuie să ne gândim și că Dumnezeu a așezat în noi un sistem imunitar extraordinar. Dar, tot Biblia ne spune că cei bolnavi au trebuință de doctori. Prin urmare, a despărți harul divin de medicină e greșit”.

 

Restricțiile de azi, au fost aplicate și în cazul ciumei

Părintele vicar Radu Valer Rus a subliniat că biserica este în primul rând o comunitate de credință, de dragoste și de speranță. „Desigur că dincolo de a fi suflet, omul este și trup. Până la urmă, trupul este resortul prin care sufletul se manifestă. Și pentru ca el să se poată manifesta are nevoie de un trup sănătos. În acest context, biserica este cea care poate face un apel la responsabilitatea fiecărei persoane pentru sănătatea sufletului și a trupului. În afara acestei complementarități omul nu poate avea o stare de bine”, a precizat părintele vicar Rus.

Episcopul greco-catolic Bercea a întărit cele spuse de părintele vicar ortodox Radu Rus, spunând că biserica este cea chemată să se ocupe de sufletele oamenilor.

„Nu am făcut campanie de vaccinare, dar am îndemnat preoții și credincioșii ca în baza responsabilității față de ei înșiși să asculte sfaturile medicilor. Papa Francisc nu a făcut campanie de vaccinare, dar când a avut ocazia s-a vaccinat. Eu am urmat modelul acestuia. Medicii sunt cei care ne-au scos din boală, iar când a apărut vaccinul nu am ezitat să îl fac”, a spus P.S. Virgil Bercea.

Episcopul romano-catolic P.S. László Böcskei a evidențiat importanța responsabilității omului atât față de propria sănătate, cât și față de sănătatea celor din jur. Referindu-se la măsurile adoptate de autorități pentru a împiedica răspândirea virusului, P.S. Böcskei a arătat că asemenea măsuri au fost luate și în secolele trecute. „În Capela Episcopală avem o icoană a lui Carol Borromeu, arhiepiscopul de Milano, cel care a gestionat epidemia de ciumă din 1576. Toate măsurile, restricțiile pe care le vedem aplicate azi, au fost aplicate și în Milano, în secolul XVI. Inclusiv ceea ce noi numim azi certificatul verde. Așadar, și atunci erau măsuri, dar trebuie o coerență”, a relatat episcopul romano-catolic, dorind să arate că ceea ce trăim azi nu este, în niciun caz, o premieră absolută, privind la scară istorică.

Toți liderii comunităților religioase invitați în platou au afirmat că bisericile pe care le reprezintă nu s-au poziționat niciodată împotriva vaccinării, cerând mereu enoriașilor respectarea măsurilor de siguranță sanitară.

„Noi suntem cei care ne rugăm pentru cei bolnavi. Unii s-au vindecat, unii s-au dus în veșnicie. Noi predicăm Evanghelia și celor vaccinați, și celor nevaccinați, pentru că biserica nu are voie să creeze dezbinare, ea trebuie să rămână unită”, a precizat pastorul penticostal Liviu Apolzan.

Biserica este deschisă tuturor, este mesajul cultelor religioase. „Unii oameni au ajuns la concluzia că vor să se vaccineze, alții au o poziție antivaccinistă. Pe acest fond de radicalizare care a apărut în societate, biserica trebuie să rămână un factor de coeziune”, a spus rectorul baptist Paul Negruț.

 

Libertatea mea merge până acolo unde atinge libertatea celuilalt

„Libertatea este darul cel mai de preț primit de om, atunci când a fost chemat la existență, iar Dumnezeu nu forțează niciodată liberul arbitru. Tot ce ni se întâmplă în această viață are legătură cu mântuirea noastră, acesta este scopul final al vieții noastre pe pământ. Tot un dar este sănătatea noastră sufletească și cea trupească, la care trebuie să veghem și de care trebuie să ne îngrijim. Prin urmare, colaborarea dintre medicină și biserică trebuie să fie una firească, pentru că și una, și alta slujesc vieții. Libertatea mea merge până acolo unde atinge libertatea celuilalt. Prin urmare, decizia unui om de a se vaccina trebuie privită și prin prisma aceasta. Pentru că ar fi greșit să vezi liberul arbitru privindu-te doar pe tine”, a încheiat părintele vicar Rus.

Dezbaterea găzduită de Primăria Oradea, în cadrul campaniei de informare „Covid-19 și vaccinarea: Realitatea dozată fără prejudecăți” a fost moderată de jurnalistul Octavian Haragoș și transmisă Live pe pagina de Facebook a Primăriei Oradea, a ziarului Crișana precum și pe canalele social-media ale celorlalți parteneri.

În primele trei dezbateri ce au avut loc, oaspeții lui Octavian Haragoș au fost medicii Gheorghe Carp, Hadrian Borcea, Ramona German, Iulian Zaporojan, Carmen Pantiș, Diana Moldovan, Călin Sonea, Diana Racz precum și fostul pacient Covid, Florin Vasile. Jurnalistul și oaspeții săi au abordat problemele generate de această pandemie, încercând să formuleze răspunsuri bine documentate, ancorate în realitate, la întrebările legitime pe care le au cetățenii, în legătură cu pandemia și cu campania de vaccinare.

Înregistrările video ale celor 4 dezbateri pot fi urmărite pe pagina de facebook a Primăriei Oradea.