În ultima vreme, Spitalul Municipal „Episcop Nicolae Popovici” din Beiuș a trecut prin transformări majore, care țin atât de modernizarea imobilelor proprii și de dotarea cu aparatură modernă, cât și de completarea resursei umane, ceea ce a generat o creștere a calității actului medical.

 

Un exemplu în acest sens este Compartimentul de Ortopedie și Traumatologie, care, după ce a funcționat ani buni cu un singur medic, poate furniza acum servicii medicale noi și complexe, situație generată de prezența a doi medici în cadrul compartimentului amintit.

Cei doi tineri medici specialiști recent angajați la spitalul beiușean sunt dr. Mădălin Bulzan, coordonatorul compartimentului menționat și dr. Robert Boț. Traseele educaționale și profesionale al celor doi, până la angajarea în cadrul Spitalului Municipal „Episcop Nicolae Popovici” Beiuș, prezintă similarități, ambii fiind absolvenți ai Facultății de Medicină și Farmacie de la Universitatea din Oradea, cu specializarea Ortopedie și Traumatologie, după care au parcurs programul de formare în rezidențiat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, sub îndrumarea conf. univ. dr. Călin Hozan. Actualmente, cei doi tineri medici beiușeni urmează studiile doctorale tot la Universitatea din Oradea. În plus, dr. Mădălin Bulzan activează de doi ani și ca asistent universitar la catedra de discipline chirurgicale a Facultății de Medicină și Farmacie din Oradea.

Zilele trecute, medicii Mădălin Bulzan și Robert Boț ne-au acordat un interviu despre noutățile din lista de servicii medicale oferite pacienților.

Reporter: Care sunt intervențiile operatorii pe care le puteți realiza în prezent la nivelul Compartimentului Ortopedie și Traumatologie al Spitalului Municipal „Episcop Nicolae Popovici” Beiuș?

dr. Mădălin Bulzan: „În momentul de față, la Spitalul Municipal Beiuș pot fi realizate intervenții chirurgicale care nu necesită folosirea amplificatorului de imagini și aici ne referim la anumite tipurile fracturi, unde este obligatorie deschiderea focarului de fractură, operându-se, practic, cu osul la vedere. În viitorul apropiat, sperăm chiar de luna viitoare, vom pune la Beiuș și proteze parțiale de șold la pacienții cu fractură de col femural, procesul de achiziție al instrumentarului specific și al protezelor fiind deja inițiat.

De asemenea, dispunem de aparatura necesară pentru efectuarea artroscopiilor de genunchi, acele intervenții chirurgicale minim invazive indicate în cazul leziunilor de menisc, dar și al altor patologii de la acest nivel.

Intervențiile chirurgicale menționate reprezintă doar o parte a operațiilor pe care le efectuăm în acest moment la Compartimentul de Ortopedie și Traumatologie, iar scopul nostru este ca în următoarele luni să creștem cât mai mult numărul de patologii ortopedice pe care le putem trata în Spitalul Municipal Beiuș”.

Reporter: Care este acum nivelul de dotare cu aparatură specifică intervențiilor ortopedice?

dr. Robert Boț: „Din punct de vedere al dotării, stăm destul de bine. Sala de operații este echipată corespunzător, cu masă de operații ortopedică, indispensabilă în cazul fracturilor membrului inferior. În plus, deținem un artroscop, shaver pentru artroscopie și un amplificator de imagini performant. Acesta din urmă, din păcate, nu poate fi folosit momentan din rațiuni birocratice, însă, odată rezolvată situația, la spitalul din Beiuș vor putea fi operate majoritatea fracturilor. O bună parte din materialele de osteosinteză necesare pentru fixarea fracturilor au fost achiziționate, iar altele sunt în curs de achiziție”.

Reporter: După mai mulți ani în care la spitalul din Beiuș a fost un singur medic ortoped, a fost o surpriză decizia conducerii de a aduce doi ortopezi. De ce credeți că a fost luată aceasta decizie?

dr. Mădălin Bulzan: „Zona Beiușului este una extinsă, cu oameni harnici, pentru care munca reprezintă o parte importantă a vieții, iar patologia din sfera ortopediei și traumatologiei este în strânsă legătură cu munca. Zona deservită de Spitalul Municipal Beiuș cuprinde un număr de aproximativ 100-120 de mii de persoane, asta neluând în calcul faptul că Depresiunea Beiușului este și foarte populară în rândul turiștilor. Consider oportună activitatea a doi medici ortopezi, din cauza numărului mare de pacienți cu afecțiuni ce țin de această specialitate, putând, totodată, prelungi prezența unui ortoped, pe parcursul zilei, în Ambulatoriul spitalului. Un alt motiv ține de eficiența actului chirurgical ortopedic, unde este necesară munca în echipă, cu doi medici ortopezi operatori, o echipă anestezică și cu personalul blocului operator (asistente, infirmiere, brancardieri) alături. Cât pentru îngrijirea pre- și postoperatorie, trebuie implicat tot personalul compartimentului”.

Reporter: Ce credeți ca este important să știe pacienții despre consultațiile din Ambulatoriul Spitalului Municipal Beiuș?

dr. Robert Boț: „Programul Cabinetului de Ortopedie din Ambulatoriul integrat al Spitalului Municipal Beiuș este de luni până vineri, între orele 8 și 15. Din dorința de a fi cât mai eficienți, pacienții trebuie să-și facă programare și să aibă asupra lor cardul de sănătate și biletul de trimitere de la medicul de familie, excepție făcând urgențele.

Serviciile oferite în cadrul ambulatoriului se ridică la standardele actuale. Pe lângă consult și recomandările de specialitate, în cadrul policlinicii pot fi efectuate mai multe proceduri, cum ar fi reducerea unor fracturi sau luxații, imobilizări în orteze sau aparate ghipsate, puncții sau infiltrații paravertebrale și intra-articulare cu diverse substanțe, corticosteroizi, acid hialuronic, colagen sau plasma îmbogățită cu trombocite (PRP).

Este important ca pacienții sa se adreseze medicului de familie de la primele semne de suferință, pentru a putea fi îndrumați corect către medicii specialiști și pentru a beneficia din timp de tratamentul de specialitate. Colaborarea dintre medicul de familie și medicul specialist este esențială pentru buna gestionare a cazurilor”.

Reporter: Care sunt obiectivele pe care le-ați agreat cu conducerea spitalului pentru următorii ani?

dr. Mădălin Bulzan: „Un prim obiectiv ar fi creșterea încrederii pacienților în spitalul nostru și, implicit, în activitatea pe care o desfășuram aici.  Un alt obiectiv ar fi dezvoltarea Compartimentului de Ortopedie-Traumatologie, prin dotarea secției și a blocului operator cu materiale și tehnologii, proces aflat în curs,  pentru a putea trata chirurgical pe cât mai mulți dintre pacienții veniți la spital.

Ne propunem să realizăm aici protezarea articulară totală (artroplastia totală) și alte intervenții cu complexitate crescută, însă necesare pacienților cu boală artrozică avansată. Sigur că aceste tipuri de intervenții vor necesita dotări și investiții suplimentare, dar, din discuțiile purtate cu conducerea spitalului, nu imposibil de realizat”.