Conform unui studiu făcut de IMAS, românii declară într-o măsură destul de mare că mănâncă sănătos și fac sport, dar peste 55% din populația adultă a țării se confruntă cu kilogramele în plus, în creștere cu 5% față de studiul desfășurat în 2013 de Centrul de Excelență în chirurgie bariatrică.

Potrivit datelor analizate, mai mult de jumătate dintre românii adulţi sunt supraponderali şi obezi. Cifrele din 2017 arată că răspândirea obezităţii nu a scăzut deloc faţă de ultimii ani. Kilogramele în plus au început să apară în ultimii 5 ani pentru 40% dintre românii cu probleme de greutate, iar un sfert dintre respondenţi se confruntă cu surplusul de kilograme de peste un deceniu. Principala cauză o reprezintă greșelile pe care românii le fac în alimentație.  Astfel, un milion de români mănâncă doar o dată pe zi, în timp ce alţi aproximativ 400.000 de adulţi au mai mult de 6 mese într-o singură zi. Micul dejun, considerat de către nutriţionişti cea mai importantă masă a zilei, este omis de către 35% dintre români. Aceştia sar de obicei peste micul dejun, însă când vine vorba de cină, pentru 22% din populaţie cină este principala masă a zilei. Mai mult, peste 90% dintre oameni recunosc că reuşesc să mănânce abia după ora 18.00. Printre alimentele consumate zilnic de către români se află carnea, pâinea, legumele şi fructele. Dulciurile şi produsele de patiserie sunt şi ele printre opţiunile de zi cu zi pentru 40% dintre români. Când vine vorba de consumul produselor tip fast-food, aproape 12% dintre respondenţi aleg să mănânce acest tip de mâncare cel puţin o dată pe săptămână. Sportul apare de câteva ori pe săptămână în activitatea a mai puţin de jumătate dintre respondenţi, în timp ce 38% dintre români declară că nu practică deloc sport, iar alţi 22% nu fac sport mai mult de o dată pe săptămână. Trist este că deși România ia în greutate, românii nu-şi percep problema kilogramelor în exces. Studiul efectuat la comanda Ponderas Academic Hospital mai arată că 36,7% dintre români se percep „doar cu câteva kilograme nedorite” şi doar alţi aproape 8% dintre respondenţi declară că „se confruntă cu probleme serioase de greutate”. Când vine vorba însă de calcularea Indicelui de Masă Corporală, studiul arată că de fapt mai bine de 20% dintre români sunt deja trecuţi de pragul obezităţii (IMC > 30).

Kilogramele în plus au adus pentru mulţi dintre oameni boli asociate. 30,4% dintre românii cu greutate suferă de afecţiuni conexe obezităţii: diabet zaharat tip 2, hipertensiune arterială, dureri articulare. Dintre aceştia, 13% au deja diabet zaharat tip 2, iar alţi 20% dintre români mărturisesc că au în familie cazuri de diabet.

Studiul a fost realizat de IMAS Marketing și Sondaje, la iniţiativa Ponderas Academic Hospital, în decursul lunii iulie 2017. Pentru acest studiu au fost intervievate 1.010 persoane, cu vârste de 18 ani și peste. Eșantionul este reprezentativ la  nivel naţional pentru populaţia adultă a României,  marja de eroare fiind de ±3.1%.