În anul 2002, prin Programul Naţional nr. 3 de asistenţă a mamei şi copilului au fost dezvoltate, în zone pilot, printre care şi judeţul Bihor, sisteme de asistenţă medicală comunitară şi de mediatori sanitari pentru comunităţile de romi.

Între 2003 - 2005, a avut loc extinderea programului la scară naţională, iar în anii 2006 - 2007, a fost pus în practică un program naţional de asistenţă medicală comunitară care funcţionează şi azi. Asistenţii medicali comunitari lucrează cu populaţia defavorizată din punct de vedere socio-economic. Rolul lor este acela de catagrafiere medicală a populaţiei în vederea identificării persoanelor neînscrise pe listele medicilor de familie, în special a femeilor gravide şi a copiilor. De asemenea, prin consilierea oferită familiilor şi mai ales femeii gravide se urmăreşte scăderea numărului de copii abandonaţi. Scopul prezenţei acestor asistenţi în comunitate este ameliorarea stării de sănătate a cetăţenilor, prin îmbunătăţirea accesului la servicii de sănătate şi servicii sociale, prin schimbarea atitudinii oamenilor faţă de propria sănătate şi prin creşterea responsabilităţii comunităţii faţă de nevoile populaţiei marginalizate.

O muncă necesară, cu impact social!
Activitatea acestor asistenţi se desfăşoară în colaborare cu medicii de familie şi primării, cu serviciile medicale de specialitate şi Direcţia Judeţeană pentru Protecţia Drepturilor Copilului Bihor. Trebuie menţionat că activitatea asistenţilor comunitari se concentrează pe lucrul în comunitate, vizite la domiciliu, dar nu trebuie asimilată îngrijirii la domiciliu. De asemenea, activitatea lor nu înlocuieşte şi nu se substituie activităţii medicilor de familie, fiind complementară acestora. Eforturile depuse de asistentele medicale comunitare din Bihor sunt apreciabile, acestea contribuind la rezolvarea a numeroase cazuri dificile, în special din comunităţile de romi, lucru demonstrat şi de reducerea mortalităţii infantile în rândul acestora.

Pentru sănătatea tuturor!
Iată ce ne-a declarat, în legătură cu activitatea de asistenţă medicală comunitară în judeţul nostru, dr. Dorel Ţârţ, purtătorul de cuvânt al ASP Bihor: "Finanţarea asistenţilor comunitari s-a făcut printr-un Program Naţional de Asistenţă Comunitară şi Acţiuni pentru Sănătate. Beneficiarii asistenţei sociale comunitare sunt grupurile defavorizate şi persoanele care nu se pot deplasa la medicul de familie. În Bihor, funcţionează 18 asistenţi medicali comunitari. Apreciem că rezultatele acţivităţii lor la nivelul judeţului sunt bune. Pe lângă munca specifică, ei participă şi la diferite campanii şi programe de informare".