Pentru județul Bihor este nevoie de 21.891 de doze de vaccin antigripal tetravalent pentru a preveni eventualele îmbolnăviri. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bihor susține că în următoarele una-două zile va primi prima tranșă, una de 800 de doze, care vor fi folosite pentru persoanele cu boli cronice.

Deși raportat la numărul total de doze necesare, cele 800 par foarte puține, directoarea DSP Bihor susține că sunt suficiente pentru prima etapă.

„Stăm bine cu vaccinurile. A venit Ordinul de ministru și urmează ca în una-două zile să ni se aducă dozele la sediul DSP Bihor. Sunt suficiente pentru prima etapă, pentru persoanele cu boli cronice din spitale”, a spus Daniela Rahotă. Conform aceleiași surse, județul stă bine și la vaccinurile ROR.

„Avem suficiente vaccinuri, iar partea bună este că nu mai avem deloc rujeolă. Nici săptămâna aceasta nu s-a înregistrat vreun caz”, a mai spus Daniela Rahotă.

De anul trecut, Organizația Mondială a Sănătății recomandă vaccinul antigripal tetravalent pentru că el conține și tulpini pentru gripa de tip B. Acest virus nu mai este inofensiv ca în anii trecuți. Tulpinile au suferit mai multe mutații genetice și virusul este mult mai puternic.

Gripa este o boală acută, infecţioasă, foarte contagioasă, produsă de virusul gripal. Se manifestă prin simptome respiratorii şi fenomene toxice generale, putând evolua uneori spre forme grave și chiar deces. Sezonul rece favorizează îmbolnăvirile şi epidemiile de gripă. Formele comune se tratează la domiciliu, cu repaus la pat și antitermice (paracetamol). Nu se ia aspirină, aceasta poate favoriza apariţia sindromului Reye. În cazul unor forme mai severe trebuie consultat medicul de familie.