O fetiță în vârstă de patru ani diagnosticată cu nefroblastom bilateral a fost operată robotic cu succes la Spitalul Pelican din Oradea, fiind prima intervenţie de acest tip realizată într-un spital privat.

Spitalul Pelican continuă astfel „inițiativele de responsabilitate socială împreună cu partenerii care ni s-au alăturat în susținerea programului dedicat copiilor cu afecțiuni ce necesită intervenții chirurgicale robotice”, se arată într-un comunicat al spitalului.

Intervenția complexă a fost realizată de o echipă multidisciplinară condusă de conf. univ. dr. Petruț Bogdan, medic primar urologie, alături de prof. univ. dr. Teodor Maghiar, medic primar Urologie, dr. Surd Adrian, medic primar Chirurgie Pediatrică și dr. Crăciun Adrian, medic primar pediatru, medic specialist ATI-Pediatrie.

„Costurile aferente intervenției chirurgicale robotice au fost suportate în totalitate de Spitalul Pelican și de către partenerii care ni s-au alăturat în susținerea acestui proiect. Spitalul Pelican va continua să asigure și în viitor suportul financiar pentru efectuarea operațiilor cu robotul da Vinci Xi pentru copii”, se arată într-un comunicat al instituţiei medicale.

În secția de Chirurgie Pediatrică a Spitalului Pelican se efectuează frecvent operații pentru o serie de afecțiuni genitourinare, gastrointestinale, patologia defectelor peretelui abdominal, afecțiuni ale pielii și ale țesuturilor moi. Cu ajutorul Chirurgiei Robotice, copiii sunt spitalizați mai puțin timp după operație, suferința este minimă, iar pierderea sanguină este redusă.

„Îi invităm pe toți cei care doresc și au posibilitatea financiară să ni se alăture pentru ca acest proiect să ajungă la cât mai mulți copii din România care au nevoie de aceste intervenții complexe pentru a-și recăpăta sănătatea” a declarat dr. Ovidiu Gogu Cacuci, managerul Spitalului Clinic Pelican.